TOP 09 si zásadní regulaci hazardu představuje jinak

31. 8. 2013

Ve čtvrtek 29. 8. schválilo Zastupitelstvo Plzně 3 hlasy koalice ČSSD a ODS stanovisko k návrhu městské vyhlášky k regulaci hazardu, ve kterém určilo, že hazard bude v centrální části Plzně nadále možné provozovat na takřka 70 místech.

Opozice upozorňovala, že celá tvorba vyhlášky je nekoncepční, včetně tvorby seznamu míst, kde se bude moci hazard provozovat. Například na adrese Kreuzmannova 18 se nachází ubytovna. Přitom adresy v seznamu jsou zásadní, protože na těchto místech mohou po schválení klidně přibýt další výherní a videoloterijní přístoje.

TOP 09 ústy předsedy kontrolního výboru Radoslava Škardy navrhovala zrušení všech povolených lokalit a vyzývala starostu k jednání s městskými orgány o finančních kompenzacích. „Domníváme se, že město alibisticky přenechává rozhodnutí o omezení hazardu na obvodech," říká Radoslav Škarda.

Jako zástupný argument považuje TOP 09 obavu z výskytu černých heren. „Nelegální herny vznikají i ve městech, kde je hazard povolen. Je na městské policii a zejména na Policii ČR, aby jejich výskytu bránila. Její zásahy během posledních měsíců dokazují, že si je schopna se vznikem nelegálních heren poradit," dodává Radoslav Škarda.

Ondřej Ženíšek, předseda kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně k tomu dodává: „Je nám jasné, že zákazem heren gamblera těžko vyléčíme, ale proč umožňovat vysokým výskytem heren nárůst počtu nových závislých hráčů? To se přece městu nemůže nikdy vyplatit. Proto by vedení města mělo přijít s návrhem finanční pomoci obvodům výměnou za mnohem větší regulaci počtu heren. Městský rozpočet si s výpadkem příjmů z hazardu poradí snáze než rozpočty obvodní."

Ve stejný den se zároveň konalo i jednání zastupitelstva městského obvodu Plzeň 4. Na tomto zasedání zastupitelé za TOP 09 navrhovali zrušení všech heren na území Doubravky k 1. 1. 2014, s výjimkou kasina za obchodním domem Tesco na Rokycanské třídě. Jejich návrh bohužel schválen nebyl. Vládnoucí koalice ČSSD a ODS nově zařadila na seznam 6 heren. Dosud bylo v městské vyhlášce pouze zmiňované kasino umístěné mimo obytnou zástavbu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme