TOP 09: Plzeň by měla aktualizovat studii na stavbu akvacentra

20. 3. 2017

Kauzu stále chybějícího akvaparku v Plzni hodlá na čtvrtečním jednání městského zastupitelstva opět po čase oprášit opoziční TOP 09. Cílem zastupitelů z TOP 09 je kontrola a aktualizace stávajících, ale dnes již zastaralých studií na stavbu akvacentra. Město by pak mohlo na základě aktualizovaných dat hledat případné investory pro stavbu zařízení, které by si přály tisíce občanů Plzně. Poprvé se „topkaři“ pokusili o něco podobného již před rokem a čtvrt, tehdy ovšem neuspěli.

Máme tady dvě studie na vybudování akvaparku, respektive vyhledávací studii na lokalizaci a nějaký první propočet nákladů. Daly se do toho v minulosti poměrně velké peníze. Pojďme teď za nějaký menší peníz do 100 tisíc udělat aktualizaci těch dokumentů. V době, kdy se tyto dokumenty dokončily, vrcholila ekonomická krize a nebylo moc pravděpodobné, že by se podařilo sehnat nějakého investora na stavbu plzeňského akvaparku. Před časem jsme chtěli studie zaktualizovat, tehdy k tomu ale byla nulová vůle. Teď se o tom zase začalo mluvit, tak jsme se rozhodli, že to navrhneme jako bod do zastupitelstva znovu,“ řekl šéf zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Loni na podzim město prodalo jednu ze tří vytipovaných lokalit pro stavbu akvacentra, která se nacházela na Borských polích společnosti Sconto, která tam postaví další obchod s nábytkem. „Chceme prověřit a aktualizovat studii vyhledání lokality pro akvapark, případně aby se město podívalo na jiné možnosti někde na Borských polích. Neupřednostňujeme žádnou z vytipovaných lokalit. Přišlo nám ovšem divné, že se bez nějaké velké diskuse prodala jedna z vhodných lokalit pro stavbu obchodu s nábytkem. Nejsme zastánci toho, aby to stavělo město, ale mělo by výrazně napomoci tomu, aby tady takové zařízení stálo. A lidi nemuseli jezdit do Prahy nebo do sousedního Německa,“ vysvětlil Vozobule.

Zastupitelé z TOP 09 jsou také toho názoru, že by město mělo přestat řešit nesmyslné investice do úprav bazénu na Slovanech, který by měl sloužit především jen jako klasický plavecký bazén a nic jiného. „Neříkáme, aby město začalo stavět. Mělo by prověřit možnosti a udělat maximum pro získání nějakého skutečného investora. Podle lokalizační studie zůstává ve hře Lopatárna, potom pozemek u Globusu a pak pozemek u spalovny. Velký potenciál má Lopatárna i díky blízkosti teplárny. Chceme aby se útvar koncepce a rozvoje znovu podíval na ty staré studie, aby se ty údaje v nich zkontrolovaly a zaktualizovaly. A zkoušela se připravit debata o tom, co by se případným investorům mohlo ze strany města nabídnout. Považujeme to službu, kterou by město mělo zprostředkovat,“ dodal Michal Vozobule.

Richard Beneš

15.3.2017 www.regionpodlupou.cz str. 0

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme