TOP 09 iniciovala svolání mimořádného zastupitelstva

31. 8. 2012

TOP 09 iniciovala podání oficiální žádosti primátorovi města Plzně Martinu Baxovi na svolání mimořádného zasedání Zastupitelstva města Plzně. Důvodem této žádosti je včasné projednání termínu konání místního referenda týkajícího se budoucí zástavby na místě zbořeného DK Inwest Plzeň. Žádost byla předána v kanceláři pana primátora dnes 31. srpna 2012 v odpoledních hodinách.

K sedmi zastupitelům TOP 09 se připojili i zastupitelé všech ostatních opozičních stran. Celkově žádost nese 18 podpisů, které jsou potřebné ke svolání mimořádného zastupitelstva.

TOP 09 rozhodně vítá aktivizaci a zájem občanů města Plzně o veřejné dění, zejména o jeho urbanistický rozvoj, a proto podporuje konání referenda. Zároveň preferuje termín jeho konání společně s krajskými volbami ve dnech 12. - 13. 10. 2012, přestože to přinese zvýšené organizační a technické nároky na jeho zajištění. Podstatnější je však občanům maximálně usnadnit možnost vyjádření se v referendu a zajistit tak co nejvyšší účast na hlasování, jak také mimochodem ukládá zákon o místním referendu. Společné konání místního referenda a voleb zákon o místním referendu výslovně předpokládá.

„V posledních dnech jsme sice zaregistrovali ochotu pana primátora Baxy mimořádné jednání zastupitelstva svolat, ale až po uznání návrhu na vyhlášení referenda za bezvadný. To by však již mohlo být pro společné konání s krajskými volbami pozdě. Proto požadujeme svolat zasedání zastupitelstva s předstihem, bez ohledu na výsledek kontroly doplněných podpisů. Buď bude návrh v pořádku a zastupitelstvo vybere termín konání referenda nebo v pořádku nebude a v takovém případě se zastupitelé za TOP 09 budou chtít na místě podrobně seznámit s důvody jeho odmítnutí,“ k tomu říká předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule dodává: „Referendum je společně s volbami naprosto demokratickým a legálním nástrojem projevování vůle veřejnosti. Přes deset tisíc Plzeňanů si přeje, aby zastupitelstvo vypsalo referendum. Tento podstatný fakt by neměl být zakryt tím, zda jsou či nejsou úředníci města schopni přečíst jména či adresy signatářů. Vyzýváme proto tímto formálním způsobem, kterému asi jako jediné věci pan primátor rozumí, ke svolání mimořádného zastupitelstva.“

"Předali jsme magistrátu žádost o svolání mimořádného zastupitelstva, na které jsou jména, data narození a adresy jednotlivých zastupitelů. Doufejme, že je úředníci dokáží přečíst a naši žádost uznají," doplňuje s úsměvem Ondřej Ženíšek.

 

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme