TOP 09 a Starostové: Vysoké úvěry kraj nespasí

3. 6. 2013

Zastupitelský klub TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj je přesvědčen o tom, že kraj se nechová jako dobrý hospodář ve chvíli, kdy si plánuje půjčit na krátkodobé úvěry 1 mld Kč.

Hospodaření kraje
Plzeňský kraj se stále prezentuje jako jediný kraj bez dluhů. Skutečnost není tak růžová. V minulém volebním období kraj používal na dofinancování svého provozu prostředky ušetřené v období 2000-2008. Tyto prostředky již nejsou k dispozici, proto si kraj plánuje otevřít krátkodobé úvěry až ve výši 1 mld Kč. Jen část těchto prostředků bude použita na předfinancování evropských projektů. Evropské projekty navíc neřeší základní problémy kraje. Nejvíce peněz spolkne částečný obchvat Plzně, který měl správně řešit stát, neboť se jedná o obchvat města, který by měl být silnicí 1. třídy. Kraji přitom zcela přerůstá přes hlavu problém s krajskými silnicemi. 90% silnic je v havarijním stavu a na opravu nejsou peníze, neboť polovina peněz na silnice byla již spotřebována na zimní údržbu. Silnice potřebují první pomoc v tom, že se u co největší délky silnic položí na stávající podklad vrstva balené živice. Bez tohoto opatření povrchy silnic brzy postupně zmizí.

Zdravotnictví
Dalším neřešeným problémem jsou narůstající dluhy krajských nemocnic. Nejvíce alarmující je to, že zcela nová Klatovská nemocnice potřebuje na dofinancování své ztráty v tomto roce min. 93 mil.Kč. Považujeme to za selhání vedení kraje při projektování této investice. Nové zařízení mělo být postaveno přesně dle potřeb regionu, dle plateb od zdravotních pojišťoven a maximálně energeticky úsporně. Nelze se také vymlouvat na nízké platby od pojišťoven, neboť existuje řada soukromých i krajských nemocnic v jiných krajích, které hospodaří bez dluhů.

Budoucnost kraje
V těchto dnech a měsících se rozhoduje o podobě budoucích evropských dotací pro roky 2014-2020. Náš kraj se od jiných krajů liší tím, že v něm převládají menší města a malé obce. Je pro něj tedy životně důležitá výše evropských dotací do venkovského prostoru. Prozatím chce Ministerstvo pro místní rozvoj ČR podporovat hlavně rozvojové osy – velká města a Ministerstvo zemědělství ČR vyčlenilo na podporu venkova nejnižší možné procento podpory. Jsme přesvědčeni, že by se kraj neměl spoléhat na práci odborných skupin či na asociaci krajů, ale měl by přímo intenzivně jednat s příslušnými ministry.

Zastupitelský klub TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme