TOP 09 a Starostové: Rozpočet ČSSD a KSČM je asociální

18. 12. 2012

Krajští zastupitelé za ČSSD a KSČM včera schválili rozpočet na rok 2013 se schodkem 208 milionů korun. TOP 09 a Starostové nepodpořili předložený schodkový rozpočet především proto, že rezignoval na potřeby obyvatel kraje a škrtal všude tam, kde nešlo přímo o krajské zaměstnance.

TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj nazvali návrh rozpočtu Plzeňského kraje pohodlným, protože uspokojil bohatě běžné provozní potřeby kraje a jeho organizace a škrtal všude tam, kde nešlo přímo o krajské zaměstnance. Po jeho schválení se však stal rozpočtem tragickým," říká Pavel Čížek, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a Starostové a dodává: „Za schváleným rozpočtem musíme vidět stovky zrušených staveb v obcích na venkově, desítky chátrajících památek, těžké problémy Plzeňské filharmonie a dalších institucí, neexistenci ekologické výchovy a ekologických projektů, finanční problémy knihoven a hlavně kolaps sociálních služeb."

Strany KSČM a ČSSD postupovaly pouze ideologicky. Jakýkoliv návrh, pozitivní pro obyvatele kraje, který nenavrhly TOP 09 a Starostové, byl smeten ze stolu. A to i přesto, že ke zvýšení výdajů na jedné straně byla vždy navržena reálná úspora na straně druhé. Přesto, že na každé navržené zvýšení dostal kraj v minulosti od státu prostředky z daní.

TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj byli více než vstřícní a navrhli, že když kraj alespoň mírně podpoří venkov, památky, kulturu, životní prostředí a hlavně sociální služby, vysloví se pro rozpočet. Vyhověno nebylo v ničem, kromě almužny 1,1 mil. Kč pro venkovskou síť místních akčních skupin.

TOP 09 a Starostové hlasovali poté proti rozpočtu Plzeňského kraje. Rozpočet byl schválen pouze hlasy ČSSD a KSČM. „Obě tyto strany by měly uvažovat o změně svých nedodržených volebních programů a možná i o změně svých názvů. Co takhle přídavné jméno asociální?," uzavírá Pavel Čížek.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme