TOP 09 a Starostové: Deficitní hospodaření kraje je nezodpovědné

9. 9. 2013

Zastupitelský klub TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj považuje deficitní hospodaření kraje za nezodpovědné. Nesouhlasí také s tím, že by si kraj měl v příštím roce vzít investiční úvěr. návrh rozpočtu přitom neřeší regionální rozvoj. Kraj především hradí ztráty jím zřízených organizací a naopak rezignoval na podporu rozvoje cestovního ruchu, na opravy silnic, památek, středních škol.

Od posledního finančního výboru v závěru srpna Plzeňský kraj a jeho ekonomický náměstek Václav Šlajs (ČSSD) pokračují v deficitním hospodaření s předzvěstí dalšího zadlužování kraje," říká Tomáš Jílek, který zastupuje TOP 09 v tomto orgánu.Již v pololetí je jasné, že schválený deficit rozpočtu bude výrazně hlubší, než nám levicové vedení kraje slibovalo. Díky zhoršeným příjmům z tzv. individuálních projektů (de facto vratky předfinancovaných dotací, zejména ze Strukturálních fondů EU) se rýsuje prohloubení schodku v řádech mnoha desítek milionů Kč (v pololetí bezmála 40 mil. Kč). Maximalistické pojetí utrácení s odůvodněním „je třeba využít veškeré dostupné dotace" ukazuje svoji odvrácenou tvář. Projekty se nedaří včas uzavírat a namísto dotování z EU, dotuje kraj projekty z běžného rozpočtu," dodává Tomáš Jílek, přičemž ty nejčernější zprávy si nechává nakonec: „Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs již nyní otevřeně mluví o investičním úvěru v příštím roce. V roce 2013 se také socialistům podaří spotřebovat veškeré dostupné rezervy kraje z předchozích let. Bohužel tušíme, že další výrazný propad bude znamenat hospodaření Klatovské nemocnice."

TOP 09 a Starostové nesouhlasí s uplatňováním censury vůči opozičním zastupitelům v měsíčníku Plzeňský kraj. Jako opozici nám byl dán minimální prostor k prezentaci našich názorů v periodiku volně distribuovaném čtenářům po celém kraji, jehož vydavatelem je Plzeňský kraj. „Jedenáctičlenná redakční rada, v níž má opozice pouze dva zástupce (TOP 09 a ODS), si ihned na začátku volebního období odhlasovala, že náš zastupitelský klub dostane prostor pouze třikrát do roka na polovině strany a to za podmínky, že se jméno autora nesmí opakovat s odůvodněním, že pokud bychom měli pravidelný prostor, tak by se jednalo o politickou propagaci. Jak je potom možné, že redakční radě nevadí uveřejňování celostátní politické propagace jednotlivých stran – zejména ČSSD v tomto měsíčníku?," táže se Pavel Čížek, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a Starostové.

TOP 09 a Starostové dále vyjadřují znepokojení nad extrémními stanovisky KV KSČM PK jako koaliční strany ve vedení Plzeňského kraje – zejména nad požadavky na omezení nezávislosti médií. „Považujeme za alarmující, že KSČM jako koaliční strana Plzeňského kraje, respektive její krajský výbor požaduje na svých webových stránkách, že nově zvolený parlament by měl zakročit v ČTK a Českém rozhlasu a provést personální změny v těchto cituji KV KSČM PK proválnečnických médiích, která manipulují veřejné mínění v naší zemi", říká Pavel Čížek.

TOP 09 a Starostové nerozumí názorům z ČSSD, že je nutné zachovat vojenský prostor v Brdech v rozsahu z doby studené války a nezřizovat na jeho území CHKO.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme