Toman: Historická dlažba by se neměla vyměňovat, ale opravovat

11. 6. 2018

Žulu na chodníku nahradil beton. Je to omyl, nebo trend?

Mohou v Plzni nahrazovat „staré dobré“ žulové povrchy chodníků betonové dlažební kostky? Tuto otázku vyvolal svým způsobem přelomový případ, který přinese víc pozornosti k úpravě komunikací a veřejných prostranství.

 

PLZEŇ V posledních týdnech byla v části Poštovní ulice ve čtvrti Plzeň Doubravka vyměněna dlažba chodníku. Zmizela odtud žulová dlažba v podobě tak zvaných plzeňských desek a nahradila ji betonová zámková dlažba. Původní materiál byl tedy hodnotnější a kvalitnější než jeho náhražka.

            Proti akci v režii Správy veřejného statku se ale ozvalo několik architektů. Viděli v tom nepochopitelnou změnu k horšímu.

            Zástupci Správy statku vysvětlují, že zákrok byl potřebný, protože povrch z kamenných desek nebyl rovný. Kritici namítají, že stačilo desky znovu usadit do písku. Zastupitel městského obvodu Plzeň-Doubravka Jan Toman (TOP 09) uvedl, že při jednání samosprávy chce jednat o možnostech, jak podobným případům předejít.

            Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) dokonce mluví o chybě a chce, aby se žulová dlažba vrátila zpět.

            Ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly tvrdí, že se jednalo o plánovanou akci projednanou se zástupci úřadu městského obvodu. Říká, že se jedná o obvyklý postup, pokud se včas předem neobjeví požadavek zachovat žulovou dlažbu.

            „U starých chodníků povrchy měníme většinou za betonovou zámkovou dlažbu,“ uvedl Sterly. Zároveň upozornil, že pokud by obnova povrchů v oblasti pokračovala k Habrmannovu náměstí, kam Poštovní ulice ústí, bude se mnohem víc zvažovat ponechání původní žulové dlažby. Připomíná, že pokud se kamenný povrch komunikací v okrajových částech města nahrazuje, žula se pak používá při opravách v centru města. Podle Sterlyho není jednoduché povrchy z plzeňských desek vyrovnávat jejich novým uložením. „Každá deska je jinak silná, a když se vyndávají, některé prasknou, protože nejsou nejnovější. Leží tam desítky let,“ konstatoval.

            Architekt Jan Toman patří k lidem, kterým se úprava Poštovní ulice vůbec nezamlouvá. „Samozřejmě je to špatně,“ prohlásil. Zdůvodnění, proč plzeňské desky nahradil betonový povrch, pokládá za alibismus. „Žulová dlažba tam přežila osmdesát let. Byla tam proto, že naši předci považovali Habrmannovo náměstí s přilehlé ulice za důležité, a z toho důvodu tam dávali krásnou dlažbu. A teď někdo přijde, řekne, že je to křivé a odvezou ji někam na hromadu a použijí beton. Z historického i architektonického hlediska je to špatně. Je to smutné,“ uvedl. Toman chce případ otevřít při zasedání zastupitelů Doubravky. „Teď už je vedlejší, kdo za to může. Ale bylo by dobré přijmout usnesení, že historická dlažba se nebude vyměňovat, ale opravovat,“ konstatoval.

            Starosta Plzně-Doubravky Michal Chalupný řekl, že chce jednat o tom, že by se původní dlažba na místo vrátila, což je možné, protože ji má město uloženou v areálu v Jateční ulici. „Máme na to téma domluvenou schůzku,“ sdělil Chalupný. Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) je přesvědčený, že žulová dlažba měla v Poštovní ulici zůstat. „Myslím, že se vybralo jednodušší řešení a moc se nad tím nepřemýšlelo. Vím, že se jedná o možnosti, aby se tam žula vrátila a byl bych rád, aby to tak skončilo. Já to určitě budu chtít,“ 

    Jaroslav Nedvěd       

11.6.2018    Mladá fronta DNES    str. 15    Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Jan Toman
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme