Tisková zpráva zastupitelského klubu TOP 09 z druhého zasedání Zastupitelstva města Plzně

9. 12. 2010

Druhý prosincový čtvrtek patřil prvnímu pracovnímu zasedáním Zastupitelstva města Plzně. Zastupitelský klub TOP 09 přišel na toto první setkání zastupitelů samozřejmě řádně připraven. O tom, jakou péči zastupitelé přípravě věnovali, hovořil místopředseda klubu zastupitelů TOP 09 Petr Suchý: "Již v úterý na setkání předsedů klubů jsem avizoval, že v  seznamu usnesení máme řadu bodů, které budeme rozporovat a požadovat k nim detailní vysvětlení, popřípadě navrhovat vlastní změny. Body patřily zejména do oblasti působnosti ekonomického náměstka primátora, dále do oblasti nakládání s majetkem a hospodaření města. Naši zastupitelé po důkladném prostudování materiálů přišli sami s celou řadou otázek." Předseda klubu zastupitelů TOP 09 Michal Vozobule jej doplnil: "Kolegové na jednání předsedů klubů speciálně upozornili koaliční strany na problematické body tak, aby se jednotliví radní měli možnost připravit. Bohužel musím konstatovat, že zejména paní radní pro správu městského majetku Matoušová v podstatě pouze vyvolávala magistrátní úředníky, sama k problematice nevěděla nic. To je smutný obrázek kompetentnosti některých členů rady."

Dalším aktivním řečníkem uplynulého zastupitelstva byl zastupitel a předseda regionální organizace TOP 09 Ondřej Ženíšek. Jím otevřená kauza okolo městskou radou navrhovaného smluvního dodatku o posunutí termínu kolaudace stavby administrativního centra s bytovými domy a garážemi v Plzni na Lochotíně přerostla do velmi ostré diskuse týkající se odpuštění smluvní penalizace, ve které se ukázalo, že za firmou by mohl stát vysoký krajský funkcionář ODS. Hrobové ticho v sále vyvolal zejména dotaz zastupitele a krajského místopředsedy TOP 09 Tomáše Jílka: "Vážení kolegové z ODS, můžete tedy někdo vyloučit, že místopředseda regionální rady ODS a jednatel zde zmiňované stavební společnosti je jedna a tatáž osoba?!" Situaci zachránil až primátor Martin Baxa, který na rozdíl od radní Matoušové shodu osob a tím hrozící střet zájmů čestně přiznal. Výhrou zastupitelů TOP 09 byla skutečnost, že sporný bod byl nakonec z programu jednání stažen a v souladu s požadavkem zastupitelů TOP 09 bude vypracována právní analýza celé situace.

Tomáš Jílek se dále věnoval důkladnému rozboru schvalovaného rozpočtu města Plzně na rok 2010 s výhledem do roku 2014. Ekonomický náměstek primátora Zrzavecký musel připustit, že město nemá zpracovaný plán, jak naložit s rozpočtem v případě plánované změny rozpočtového určení daní. "Dámy a pánové, rád bych vás upozornil, že městskému rozpočtu hrozí reálný výpadek příjmů v rozsahu 200–600 milionů korun," apeloval Tomáš Jílek na zodpovědnost zejména v oblasti investic a provozních výdajů. "Musím konstatovat velké zklamání nad tím, že na rozdíl od celé státní sféry nemá plzeňský magistrát žádné ambice k šetření ve mzdové oblasti. Je to velmi špatný signál všem občanům, kteří se na rozdíl od magistrátních úředníků a politiků musejí finančně uskromnit," zakončil své vystoupení Tomáš Jílek, později nominovaný do Finančního výboru Zastupitelstva města Plzně. Petr Suchý také uspěl při volbách do výborů, když bude za TOP 09 ve Výboru pro zadávání veřejných zakázek dohlížet na vypisování městských výběrových řízení a tendrů. Zajímavou diskusi mezi koaličními zastupiteli vyvolala nevinná otázka k výkupu malého pozemku pod plánovanou tramvajovou tratí na Borská pole. "Chtěl bych požádat pana radního Šimáka, aby nám sdělil, zda se vůbec plánuje dokončení tohoto schváleného projektu, když ho ČSSD před volbami označovala za zbytečně drahý a neefektivní,“ otevřel Petr Suchý zdánlivě nesouvisející téma. „Dle mých informací je zde jedna z možností k ušetření značných investičních prostředků, a proto považuji výkup pozemků za poněkud předčasný." Zástupci ODS a ČSSD na základě toho museli přiznat, že investiční priority budou teprve projednány. Klub TOP 09 pak vyzval koaliční strany, aby se tak stalo na základě jednání napříč politickým spektrem, což ekonomický náměstek Zrzavecký přítomným zastupitelům slíbil. Petr Suchý nakonec souhlasil s výkupem nevýznamného pozemku, ale zároveň upozornil, že ambiciózní investiční plány nemají pevnou oporu ve schváleném rozpočtu, což by se jistě stávat nemělo.

TOP 09 opět ukázala, že zejména nakládání s městskými penězi bude velmi pečlivě sledovat. Pomáhat by jí v tom měli i jí nominovaní a posléze zvolení členové výborů, a to Ondřej Ženíšek, Michal Vozobule a Tomáš Trnka v Kontrolním výboru, Tomáš Jílek a Miloš Nový ve Finančním výboru a Petr Suchý a Ronaldo Arias ve Výboru pro zadávání veřejných zakázek.

V Plzni dne 9.12.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme