Tisková zpráva TOP 09 k ustavujícímu zasedání Zastupitelstva města Plzně

26. 11. 2010

TOP 09 na ustavujícím zasedání Zastupitelstva města Plzně odmítla pouze pasivně přihlížet, jak si ODS a ČSSD dělí moc nad Plzní, a přednesla několik vlastních návrhů. Koalice ODS a ČSSD za tiché podpory KSČM ovšem ukázala, že jasná většina hlasů znamená minimální průchodnost protinávrhů bez ohledu na jejich obsah. TOP 09 navrhla snížení počtu uvolněných zastupitelů z 10 na 6.

Zastupitelský klub TOP 09 se domnívá, že v době celospolečenských škrtů ve veřejných rozpočtech je počet deseti placených politiků přemrštěný. "Tímto krokem by bylo ušetřeno velké množství finančních prostředků, které by mohly být využity smysluplněji. Navíc když se podíváte na kompetence jednotlivých radních, vidíte, že některé se kříží. Bylo by je tak možné spojit. Navíc se v minulosti jasně prokázalo, že efektivnější správu města přináší menší počet uvolněných radních," zdůvodňuje tento návrh předseda klubu zastupitelů TOP 09 Michal Vozobule.

Následně zastupitelský klub TOP 09 při volbě vedení města nepodpořil žádného z kandidátů navrženého koalicí ODS a ČSSD. Zejména díky nízké kompetentnosti kandidátů a nezřídka i díky jejich nepřesvědčivosti při obhajování vlastních vizí pro plánované resorty, navrhla i zde TOP 09 vlastní protikandidáty. Na post náměstka primátora pro kulturu jako protikandidáta Evě Herinkové nominoval klub TOP09 herce a režiséra Mgr. Antonína Procházku a na post náměstka pro ekonomiku pana doc. Ing. Vladimíra Duchka, který kandidoval proti Martinu Zrzaveckému. "Nemám sice politické zkušenosti, ale mám naopak spoustu zkušeností z praxe. A hlavně mi přijde, že je potřeba mít všech pět pohromadě," konstatoval ve svém nominačním projevu Antonín Procházka.

Volební část programu byla zakončena volbou předsedy Kontrolního výboru, kde TOP 09 navrhla předsedu regionální organizace Plzeňsko, zastupitele, Mgr. Ondřeje Ženíška. Ten po svém zvolení uvedl: "Kromě povinností vyplývajících ze zákona, bych chtěl svoji pozornost více soustředit na situaci kolem budoucnosti Plzeňské teplárenské, výstavby spalovny v Chotíkově a realizace projektu EHMK Plzeň 2015".

V Plzni dne 26.11.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme