Studenti v Plzni debatovali s europoslancem Jiřím Pospíšilem

9. 5. 2019

Euro i ženy v politice. Studenti v Plzni debatovali s europoslancem Jiřím Pospíšilem

Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v tomto týdnu navštívil Plzeň, kde se studenty debatoval o Evropské unii a v rámci kampaně pro evropské volby se vydal i na pivo s voliči do jedné z plzeňských hospod. Hovořilo se například euru nebo o ženách v politice.

Je středa, 16:30, a před Středisko volného času Radovánek ve Štruncových sadech přijíždí černý superb. Za chvíli z něho vystupuje známý politik Jiří Pospíšil. V Plzni to dobře zná. Vyrůstal zde, vedl zde právnickou fakultu a odstartoval tu politickou kariéru.

Ambici stát se politikem má i řada studentů středních i vysokých škol, kteří už tou dobou čekají na europoslance v jedné z místností Radovánku. Téma je jasné. Evropská unie.

Euro? Nejdřív za deset let

Po úvodní části, kde europoslanec popisuje historii, význam a současný stav Evropské unie, přichází první dotaz. Míří na přijetí eura. Pospíšil upozorňuje, že o tom nerozhoduje Evropský parlament, ale česká vláda, přičemž ta stávající takový cíl nemá.

„Proto je pro Česko reálné přijmout euro nejdřív za deset let. Většina odborníků a expertů vám ale už dnes řekne, že máme menší vývozní ekonomiku a kolem osmdesáti procent našeho obchodu směřujeme do eurozóny. Proto by pro nás euro bylo výhodné,“ líčí Pospíšil.

Další dotaz míří na ženy v politice. „Vnímáte je jako sobě rovné?“ „O tom není pochyb. Nejsem ale příznivcem kvót. Myslím, že to ženy uráží. Politiku dnes chce dělat stále více mladých žen. Pokud budou úspěšné a schopné, dokáží se jistě prosadit samy,“ pokračuje europoslanec. Téma ale mladé lidi evidentně zajímá. „Často se setkávám s názorem, že paní Zuzana Čaputová vyhrála prezidentské volby na Slovensku jen díky tomu, že je žena, že muž by s takovou kampaní neuspěl. Je to pravda?,“ ptá se mladý muž.

„Kdybych byl slovenský volič, zajímal by mě u paní Čaputové její životopis, životní příběh a důvěryhodnost. Je to elegantní žena, elitní právnička a dlouholetá aktivistka za lidská práva. Proto příčinu úspěchu Zuzany Čaputové vidím v jejích kvalitách, nikoliv v pohlaví. Navíc ženy ve volbách zase mohly preferovat mužské kandidáty. Šance jsou a byly rovné,“ říká Pospíšil.

Mladí se o politiku zajímají

Jednu z mladých slečen zase zajímá Pospíšilův názor na mládežnické organizace, které sdružují mladé lidi holdující politice. „Poslední dobou se střetávám s názory, že koncept mládežnických parlamentů je komunistický,“ vysvětluje studentka.

„Na Západě platí, že pokud chcete být úspěšným politikem, musíte mít za sebou politickou kariéru, zkušenosti, kvalitu a výkon. Je proto normální, že mladí lidé na Západě nejprve vstupují do mládežnických organizací a až pak se zapojují do komunální politiky, aby se následně stali poslanci, ministry nebo dokonce premiéry,“ uzavírá Pospíšil.

Debata po několika dalších otázkách končí a Jiří Pospíšil odchází do jedné z hospod v centru, kde ho čeká debata s občany. Těm musí vysvětlit, proč mají volit zrovna jeho a kandidátku Spojenců pro Evropu, která sdružuje TOP 09, STAN, Stranu zelených a další subjekty.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme