Stanovisko TOP 09 k oznámení ODS a ČSSD o rozdělení moci v Plzni

26. 10. 2010

TOP 09 je překvapena rozhodnutím ČSSD, která odmítla nabídku mít poprvé od roku 1938 v Plzni primátora s většinou v Radě města a získat posty starostů v největších plzeňských obvodech. Je otázkou, proč chce být raději v druhořadém postavení v rámci velké koalice s ODS.

Pan Baxa (ODS) buď záměrně lže, když nás vinní z vytvoření velké koalice, nebo jako lídr ODS ani neví, co mu jeho kmotr Roman Jurečko dělá za zády.

K velké koalici se schylovalo již před volbami. TOP 09 tuto variantu považovala a stále považuje za nejhorší možnou pro město Plzeň. To jsme deklarovali záhy po vyhlášení výsledků voleb. Proto jsme absolvovali jednání s vítěznou ODS o koaliční spolupráci. Středo-pravicová koalice se však ukázala jako nereálná a to z několika důvodů:

  1. ODS tuto koalici nikdy nechtěla a svůj zájem jen předstírala.
  2. Přesvědčili jsme se, že v ODS i přes všechny proklamace k žádné očistě ani změně nedošlo. Plzeňská ODS je stále řízena jejím kmotrem Romanem Jurečkem.
  3. Spolupráce ODS s Občané.cz v rámci koalice byla dle našeho názoru vzhledem ke vzájemné silné averzi nereálná.

TOP 09 se pokusila kartel moci v Plzni rozbít a naší prioritou zůstává i nadále změna poměrů na plzeňské radnici, zastavení prorůstání businessu do politiky a konec vlády kmotrů. O to budeme tvrdě usilovat z řad opozice.

Uzavření paktu mezi ODS a ČSSD představuje podle našeho názoru i něco víc, než-li jen rozdělení moci ve městě. Došlo i k dalším dohodám směřujícím k vymezení vzájemných sfér vlivu. Jejich cílem je zajistit profit určitých soukromých osob a firem.

Chceme ujistit nejen naše voliče a příznivce, že jako nejsilnější opoziční strana budeme velmi pozorně sledovat kroky účelově vytvořeného mocenského kartelu ODS a ČSSD v novém volebním období. V Zastupitelstvu města Plzně budeme bránit zájmy obyvatel města Plzně proti aktivitám těch, kteří svoji účast na politickém životě vnímají jako příležitost k zákulisním obchodům a ziskům.

za vyjednávací tým TOP 09
Mgr. Ondřej Ženíšek
lídr TOP 09 a předseda Regionálního výboru TOP 09

V Plzni dne 26.10.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme