Slavností svobody se v Plzni účastnil i Miroslav Kalousek

4. 5. 2015

Předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se společně s místopředsedou TOP 09 a poslancem parlamentu ČR za Plzeňský kraj Markem Ženíškem zúčastnili v pátek 1. května v Plzni 70. výročí Slavností svobody. V rámci tradičních oslav osvobození Plzně spojeneckými vojky na konci 2. světové války byli nejen u slavnostního odhalení pomníku generála G. S. Pattona, ale také večer na koncertě americké hudební skupiny Lynyrd Skynyrd.

Ve 14.00 hodin se Miroslav Kalousek společně s Markem Ženíškem zúčastnili zahájení Slavností svobody za účasti válečných veteránů v Borském parku. Zde si také prohlédli autentický vojenský tábor 16. obrněné divize. Úvodní slova i osobní setkání s veterány byla plná emocí a dojetí ze svobody, kterou tehdy spojenci do Plzně přivezli. "Velmi rád jsem přijal pozvání k účasti. Největší pohnutí ve mně vyvolalo setkání s veterány, kteří před 70 lety přivezli do Plzně mír, " svěřil se se svými pocity Miroslav Kalousek.

Ten poté v doprovodu Marka Ženíška zavítal na náměstí Republiky, které již naplno žilo oslavami a hudebním programem. V 17.00 se pak zúčastnili slavnostního odhalení pomníku generála G. S. Pattona. Zde se také setkali se čtrnácti válečnými veterány z USA a Belgie, kteří i přes svůj vysoký věk dorazili do Plzně. Kromě nich se Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek měli možnost pozdravit také s vnučkou legendárního generála Helen Patton a jeho vnukem Georgem Patton Walterem.
"Dvacet pět let si můžeme svobodně připomínat a vzdávat hold těm, kteří neváhali a před 70 lety byli připraveni za nás položit život. Je důležité toto mít na paměti právě v této době, kdy se na scéně opět objevují tací, kteří by chtěli měnit hranice v Evropě, " říká Marek Ženíšek.

Za Plzeňskou TOP 09 se oslav zúčastnili také Ondřej Ženíšek předseda Regionální organizace Plzeňsko a Radoslav Škarda - 1. místostarosta Plzně 3 a nechyběl ani europoslanec Jiří Pospíšil. Závěr dne pak patřil společné návštěvě koncertu americké hudební skupiny Lynyrd Skynyrd, který se konal na plochodrážním stadionu na Borských polích.

Program v rámci letošních Slavností svobody pokračuje až do 6. května. Poslanec za Plzeňský kraj Marek Ženíšek se zúčastní ještě těchto akcí:

5. května - Položení kytic a věnců u pamětní desky na radnici v Domažlicích

5. května - Pietní akt u památníku Obětem 2. světové války a padlým československým a spojeneckým letcům (náměstí Míru Plzeň)

6. května - Vzpomínkový akt u památníku "DÍKY AMERIKO!"

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme