Škarda: Nový mobilní protipovodňový systém je připraven

18. 4. 2017

Plzeň hlásí: nový mobilní protipovodňový systém je připraven

Ve středu se v plzeňských Doudlevcích konala ukázka nasazení nového unikátního systému mobilní protipovodňové zábrany Tiger Dam, kterou předvedly jednotky SDH v prostoru mostu přes řeku Radbuzu na jejím levém břehu, na území ohraničeném ulicemi Mostní, Ostrovní a Mlýnské nábřeží.

O zakoupení tohoto systému usiloval plzeňský centrální obvod již v minulosti, a tak se spolu s městem Plzní a Městským obvodem Plzeň 2 podílel na jeho financování.

 „Po zkušenostech z minulých povodní jsme iniciovali nákup systému Tiger Dam (na nákupu jsme se i podíleli), což je mobilní hráz sestavená do trojúhelníkové konstrukce z vinylem potažených tubusů o průměru 48 centimetrů,” informoval starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer.

 Mobilní protipovodňový systém by měl pomoci hasičům z dobrovolných jednotek při včasné reakci na blížící se vysokou vodu a tím ochránit majetek obyvatel. Ve třetím plzeňském obvodu je právě lokalita v Ostrovní ulici jednou z nejohroženějších.

 „Tubusy se naplňují přímo povodňovou vodou nebo vodou z jiných zdrojů a hráz tak může být postavena v různých výškách až do minimálně 2 metrů v délce od 15 metrů do několika kilometrů,” upřesnil Radoslav Škarda, první místostarosta MO Plzeň 3.

 „Tento systém plně předčí dosavadní praxi s pytli naplněných pískem, neboť jeden 15metrový tubus o výšce 45 cm nahradí 500 pytlů s pískem a je naplněn vodou za 90 vteřin. Zvýší se tak akceschopnost, dále kvalita protipovodňové zábrany, a to vše při srovnatelných pořizovacích nákladech,” dodal David Procházka, místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

 

 Miroslav Knotek

13.4.2017    novinky.cz    str. 00    Vaše zprávy

URL| https://www.novinky.cz/vase-zpravy/plzensky-kraj/plzen-mesto/4745-43754-plzen-hlasi-novy-mobilni-protipovodnovy-system-je-pripraven.html

Štítky
Osobnosti: Radoslav Škarda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme