Šafránková: Buďme k sobě ohleduplní

12. 2. 2019

Podle Světového fondu na ochranu přírody za posledních čtyřicet let vyhynulo především činností člověka zhruba 60 procent divokých zvířat. Někteří ekologové dokonce tvrdí, že se jedná o největší vymírání v historii naší planety od vyhynutí dinosaurů.

Začátkem ledna jsme si mohli přečíst zprávu Českého svazu ochránců přírody, že z našich zahrad pomalu ale jistě mizí kos černý a hrozí mu vymření. Podobně jsou na tom ale i další desítky druhů zvířat, která jsou v úzkém kontaktu se zemědělskou půdou. Podle ředitele Českého svazu ochránců přírody. Pavla Stýbla se totéž týká například zajíce, křečka, rejska, skřivana, křepelky či různých druhů ryb, ale i půdních živočichů jako jsou žížaly a velkým problémem je také výrazný úbytek hmyzu. Způsobeno je to silným používáním pesticidů, vlivem klimatu a nedostatkem vody. O mnohé druhy podle Pavla Stýbla přicházíme nenávratně, jiné ale ještě mají šanci, pokud jim přizpůsobíme prostředí. Zde svou roli může sehrát rychlá změna legislativy, ale bez čeho se jistě neobejdeme, je změna myšlení. Pomoci můžeme moudrým hospodařením s dešťovou vodou, jejím zadržováním v krajině, budováním remízků, výsadbou stromů a zeleně ve městech, zakládáním tzv. zelených střech či rozumným sekáním trávníků v období sucha.

Vsouvislosti s nedávnými oslavami příchodu nového roku se stala opět aktuální otázka dopadů používání pyrotechniky. Ohňostroje totiž kromě chvilkové zábavy přinášejí také těžké kovy v ovzduší i stres a smrt zvířatům. Negativní reakce psů a koček jsou veřejnosti dobře známé. Domácí zvířata však na rozdíl od divoce žijících ptáků mohou nalézt útočiště doma. Zimující ptáci však vyrušení pyrotechnikou vylekaně opustí svá zimoviště a hynou nárazy do budov a dopravních značek či jsou nuceni vylétnout do vysokých nadmořských výšek, kdy zbytečně vyčerpávají zásoby energie a stávají se kořistí predátorů. Pojďme se zamyslet, zda odpalování ohňostrojů a petard, především v obytných čtvrtích a v blízkosti zimovišť, je opravdu zábavou, kterou bychom nemohli oželet. Opět se nabízí řešení v podobě regulace používání pyrotechniky pomocí obecní vyhlášky. Pojďme ale nejprve zkusit být k sobě úplně jednoduše ohleduplní a pokusme se pamatovat na to, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. 

Eva Šafránková, zastupitelka MO Plzeň 3, safrankovae@plzen.eu

ZPRAVODAJ MO PLZEŇ 3 TROJKA, 28. ROČNÍK, VYDÁNÍ ÚNOR 2019, STRANA 9.

Štítky
Osobnosti: Eva Šafránková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme