Rusko je připraveno jednat o míru, prohlásil Lavrov. To pravidelně, reagoval Ženíšek

2. 10. 2023

Jednání ano, příměří ne. To jsou slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, která pronesl během rozhovoru pro TASS. Téma rozhovorů o míru na Ukrajině Rusko zmiňuje opakovaně. Zpravidla ve chvílích, kdy se mu nevede na válečném poli, povšimli si komentátoři.

„Moskva v současné době nevidí žádné seriózní návrhy Západu ohledně rozhovorů o Ukrajině,“ řekl v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu TASS ministr zahraničí Lavrov. Pokračoval dále v opakování ruského stanoviska, že země byla v loňském roce podvedena a ztratila tak území obsazená u Kyjeva.

Lavrov hovořil také o tom, že Západ hovoří o možnosti rozhovorů, ale zároveň otevřeně a kategoricky uvádí, že mírová iniciativa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je jejich jediným východiskem. To označil za ultimátum, jež Rusko nebude nikdy respektovat. Pro Rusko nemá podobná diskuze žádný význam, dodal ruský ministr.

„Naše pozice zůstává stejná: jsme připraveni k dohodám za podmínky, že bude brána v úvahu aktuální situace v poli a také naše pozice, aby si každý dobře uvědomoval naše bezpečnostní zájmy, včetně potřeby zabránit vytvoření nepřátelského nacistického režimu nedaleko ruských hranic, který otevřeně deklaruje svůj cíl (v podobě) eliminace všeho ruského v oblasti Krymu a Novoruska, jíž ruský lid využíval a zveleboval po staletí,“ dodal Lavrov.

Na slova ruského ministra zahraničí reagoval také český politolog a politik Marek Ženíšek (TOP 09). „Vždy, když Lavrov začne mluvit o rozhovorech, znamená to, že se jim nevede podle jejich představ a potřebují si koupit čas,“ prohlásil. „Nutno podotknout, že jim ho Západ dával dost, a k tomu zadarmo. Je to jejich jediná zbraň a umějí s ní zacházet,“ dodal.

Ruský narativ o zradě, dobrovolném odchodu od Kyjeva v zájmu mírového urovnání a následné zradě se objevil již dříve. V době mírových jednání však vyšly najevo masakry civilních obyvatel na kyjevských předměstích, jejichž symbolem se stala obec Buča.

Zdroj: forum24.cz

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme