Rusek: Opravy komunikaci zvýší bezpečnost chodců

15. 3. 2016

Hlavními letošními investicemi Zbirohu s 2400 obyvateli budou úpravy a opravy důležitých ulic. Město tím zvýší bezpečnost chodců, zejména dětí. Další peníze půjdou do úprav školy a sokolovny, řekl starosta Milan Rusek (TOP 09).
„Chceme hlavně vybudovat a opravit chodníky,“ uvedl. Investice bude rozložena do tří let. Půjde o Husovu ulici a ulici Václava Vačkáře podél městského úřadu do nových bytovek, poté Muchovu a Tyršovu ulici a poslední bude Sládkova ulice z kruhového objezdu na náměstí směrem ke křižovatce U Slunce. „Někde jsou chodníky ale rozbité. Někde, třeba na konci Tyršovy ulice, chodník vůbec není,“ dodal.


Maximální výše dotace, kterou může město získat, je 30 miliónů korun, nepožádá ale o plnou výši. Přesná suma vyplyne z připravovaného projektu. „Letos je v rozpočtu na realizaci 1,3 miliónu korun na tři projekty,“ uvedl starosta. Už vyhlášená dotační výzva z evropského programu IROP je zaměřena na bezpečnost chodců, na chodníky k zastávkám a k přechodům.


Město má od loňska studii z nadační výzvy Bezpečné cesty do škol. „Vypracovali jsme ji spolu se žáky základní školy. Byla to velmi povedená akce,“ uvedl starosta. Školáci například na schůzkách s radnicí, policií a se správou silnic navrhli, kde by si přáli přechody. Zbiroh už loni opravil spolu s krajskou správou silnic Husovu ulici. „Tam chybí chodník, který chceme udělat,“ uvedl starosta.

14.3.2016, Právo, str. 15, Jihozápadní Čechy

Štítky
Osobnosti: Milan Rusek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme