Rozhovor s MUDr. Michalem Janekem

18. 8. 2010

Jakou největší změnu pociťujete od zvolení poslancem? Jak zvládáte své další povinnosti?

Mé povolání mě naučilo důslednosti v práci a velké zodpovědnosti vůči pacientům. Nyní pociťuji zodpovědnost vůči všem občanům naší republiky. Na běžný každodenní život se díky tomu dívám v širších souvislostech. Další povinnosti i aktivity budu muset redukovat. Do jaké míry? To poznám až od září, kdy začíná práce v Poslanecké sněmovně PČR „na plný úvazek“. Nyní je díky letním měsícům období dovolených a relativního klidu.

Jaké další posty v rámci PS PČR zastáváte? A jak zvládáte poslanecký mandát skloubit s postem radního města Klatov?

Jsem členem zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Myslím, že to zcela naplňuje moje představy o práci v PS PČR. Radním města Klatov zůstávám do komunálních voleb v říjnu letošního roku.

Máte stanoven nějaký pomyslný „vrchol“, kterého za dobu, po kterou budete poslancem, chcete dosáhnout?

Ano, mám. První a velmi důležitý se nabízí již v příštím roce, kdy má být dostavěna a otevřena dlouho očekávaná nemocnice v Klatovech. Když jsem před 25 lety nastupoval v Klatovech do funkce primáře očního oddělení, o stavbě nové nemocnice se mluvilo již 20 let. Nyní se dokončení snad již dočkáme, i když se znovu objevují pochybnosti o smyslu velikosti stavby. Osobně jsem přesvědčen, že Klatovy nemocnici potřebují v celém plánovaném rozsahu. O odborné úrovni jednotlivých oddělení jsem nikdy nepochyboval a věřím, že nové prostory i vybavení nemocnice budou dostatečnou motivací pro další zvyšování odbornosti zdravotního personálu. Nebude to ze dne na den, ale pomyslný horizont je v dohlednu. Svoje zkušenosti chci využít při práci ve zdravotním výboru Poslanecké sněmovny. Rád bych se podílel na tolik důležité a nutné reformě zdravotnictví. Leč vím, že je to úkol těžký a dlouhodobý...

Jaké máte první dojmy ze své funkce? S jakými očekáváními jste šel „první den do práce“?

Schválením nominace do zdravotního výboru Poslanecké sněmovny se naplnily moje představy o využití dlouholeté praxe ve zdravotnictví. Můj první den v Poslanecké sněmovně probíhal v duchu nesčetných otázek absolutního laika z hlediska administrativního řádu a spleti zasedacích místností a poslaneckých kanceláří. Vlídnost a trpělivost „domácího“ personálu mi hodně pomohla v první orientaci.

Nová koalice funguje zatím velmi krátce. Dokážete „ předpovědět“ budoucnost této spolupráce? Jaké má tato v českém prostředí nevídaně silná koalice předpoklady uspět?

Určitě mě nápadně zaujala připravenost a pragmatické zdůvodňování dosud předkládaných návrhů ke schvalování. Mým přáním je, aby koalice vydržela v tomto duchu po celé volební období. Právě její síla k tomu předpoklady dává.

Jak vycházíte se svými kolegy v Poslanecké sněmovně? Vytváří se v takovém prostředí přátelské vazby nebo je to „jáma lvová“?

Cítím vysokou intelektuální i profesní úroveň našich poslanců, což jsem vlastně očekával již v průběhu seznamování se s kandidátními listinami v předvolebním období. Samozřejmě nejblíže mám ke zdravotnímu výboru, ve kterém je 20 lékařů. Všichni mají bohaté zkušenosti ve svých odbornostech, někteří navíc v komunální nebo parlamentní politice. Neskrývám stavovskou hrdost a radost z toho, že ministrem zdravotnictví je pan docent Heger právě z TOP09. Přátelské vazby jsou velmi důležitým předpokladem pro týmovou spolupráci v období, které nás teprve čeká a nebude lehké.

S kým jste si „padl do noty“ a koho jste znal ještě před zvolením?

Celý poslanecký klub TOP09 pracuje ve velmi korektní atmosféře. Obdivuji pracovní nasazení celého vedení. Na zdravotnickou problematiku jsou mi názorově nejblíže zkušení lékaři. Osobně znám pana Ing. Lobkowicze.

V takto časově náročném zaměstnání není většinou dostatek času pro rodinu. Jak se Vaše rodina vypořádává s tím, že neustále cestujete za prací? Je Vám oporou?

Již 13 let jezdím denně z Klatov do Plzně. Nyní to bude do Prahy. Rodina si již na dojíždění zvykla a můj styl práce toleruje.

Jelikož jste velmi uznávaným lékařem, budete se chtít nějakým způsobem podílet na tvorbě reforem ve zdravotnictví? Co pro Vás současné zdravotnictví znamená a jaké v něm vidíte největší nedostatky?

S cílem podílet se na tvorbě reforem ve zdravotnictví jsem kandidoval ve volbách do PS PČR. Jako člen zdravotního výboru nyní tuto možnost mám. Naše zdravotnictví je na vysoké multioborové odborné úrovni. To je nezpochybnitelný fakt. V legislativě je to o něco slabší a je co korigovat: předatestační příprava absolventů lékařských fakult, postavení České lékařské komory, zdravotní pojišťovny, léková politika, standardní a nadstandardní léčba, tolikrát skloňované poplatky, koncepce některých oborů a mnoho dalších menších či větších oblastí. Je to stále běh na dlouhou trať s nutným reálným sociálním cítěním. Jelikož již „běžíme“ 20 let, uvidíme kam doběhneme.

Věnujete se stále své původní profesi? Zbývá Vám čas na přednášení o oční chirurgii?

Od 1. září 2010 si ponechám malý úvazek ve své původní profesi. Plný úvazek nelze skloubit s poslaneckým mandátem. Přednášky o oční chirurgii se konají většinou večer nebo o víkendech. Myslím, že si na přednášení čas najdu. A velmi rád.

Autor: Josef Holík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme