Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

21. 3. 2010
Začátkem března hrozila České republice stávka v dopravě. Vláda s odboráři záhy začala vyjednávat a pro někoho příliš brzy ukázala vstřícnost k požadavkům odborářů. Co si o tom myslíte a jak byste danou situaci řešil Vy?

Postoj vlády mě velmi zklamal. Já bych rozhodně s odboráři nevyjednával. Dokonce bych zvažoval i žalobu. Nejsem vůbec proti zaměstnaneckým benefitům, ale zdanit je přece není zločin. Všem ostatním zaměstnancům se benefity normálně daní.

Ke kauze Opencard toho bylo již mnoho napsáno. Jak ale hodnotíte nejnovější Bémův pražský výstřelek, kdy si za peníze magistrátu v Mladé frontě platí propagaci? Prostor přitom dostává pouze ODS. Cítíte díky Bémovým skandálům, které poškozují pražskou ODS, šanci, stát se v hlavním městě dominantní stranou? Co by se v jednotlivých obvodech a celé Praze změnilo za Vaši vlády?

Nepřísluší mi soudit ostatní politiky v jejich nepřítomnosti a taktéž jiné politické strany. V případě volebního vítězství bychom se ale rozhodně snažili zprůhlednit veškeré zakázky a  rovněž zajistit, aby občané mohli online sledovat výběrová řízení na zadávání zakázek.

Je dobře znám Váš názor na chaos okolo placení poplatků. Velká část lidí v České republice poplatky v zásadě neodmítá, ale požadovala by určitou změnu v zákoně, která by z placení vyňala některé sociální skupiny. TOP 09 je jednou ze stran, které tvrdí, že to bez poplatků nadále nepůjde.  Jak by si tedy v budoucnu poplatky ve zdravotnictví představovala TOP 09? A jak by se dle Vás mělo efektivně naložit s kraji, které zákon obcházejí?

Celá reforma veřejného zdravotnictví není jenom o poplatcích. Také by se mělo mluvit o určité formě spoluúčasti. Praxe nám ale ukázala, že poplatky fungují a do zdravotnictví peníze pumpují. Proto plně zastávám názor, že je nutné poplatky udržet. Kraje porušují zákon. A je samozřejmě žádoucí zajistit, aby zákon neporušovaly.

Jak se Vám líbí návrh ČSSD na sloučení všech zdravotních pojišťoven? Jak se nám bude žít s jedinou zdravotní pojišťovnou a co reálně hrozí či nehrozí občanům ČR, když se plán ČSSD na sloučení pojišťoven zdaří?

Sloučení zdravotních pojišťoven je nemyslitelné. Reálně lidem hrozí, že jediný subjekt si utvoří monopol a bude si zcela diktovat podmínky. Tudíž se reálně zvýší výdaje domácností na zdravotní péči.

Jak již bylo Vámi výše naznačeno, dlouhodobě je velkým problémem neprůhlednost státních zakázek, zneužívání zákona ve věci výběrových řízení na výzbroj a výstroj armádních složek, a stejně tak jedny z nejdražších silnic a dálnic v Evropě. Jaké v této problematice zaujímáte stanovisko?

Tak s tímto je rozhodně nutné něco dělat. Někdo mluví o vytvoření speciální instituce, která by měla na průhlednost státních zakázek dohlížet. S tím se ale neztotožňuji, jelikož se domnívám, že by to stálo jen další peníze a jistota, že bude fungovat, zde není. Zpřísněme dohled v rámci stávajícího systému.

TOP 09 patří mezi hrstku českých politických stran, které nepoužívají negativní předvolební kampaň. Co si o negativním způsobu prezentace ostatních subjektů myslíte? Není to až příliš neetické?

Jedná se o věc vkusu. S etikou zmíněný styl prezentace patrně nesouvisí. Všude ve světě se obdobně laděné kampaně aplikují jakožto legitimní nástroj k oslovení voličů. Mohu pouze říci, že to není náš vkus a doufám, že ani našich voličů.

Na stránkách TOP 09 se píše, že budete bojovat za důchodovou reformu. Model, který uvádíte, je Vaším výtvorem šitým na míru ČR, anebo „okoukaný“ v jiné zemi?

Tento model je velmi podobný aktuálnímu švédskému modelu, který velmi dobře funguje. Co se týká toho „boje“ za reformu: tak my nejenom že budeme bojovat, ale budeme bojovat do posledního dechu.

ČSSD před nedávnem zveřejnila svou vizi získávání peněz pro podporu sportu v ČR. Jak by si do budoucna podporu sportu v ČR představovala TOP 09?

Samozřejmě máme svou vizi. Současný stav podmínek pro české sportovce nelze akceptovat. Myslím si, že příčina nevězí ve státu, ale v managementu českého sportu jako takovém. Když někdo nechá postavit za veškeré peníze O2 arénu, a pak se diví, že na nic jiného nezbývají prostředky, není co dodat. Představuji si model 150 %. Za každé peníze, které zmobilizuje management, mu stát na investiční účely přidá 150 %. Když tedy budou neschopní a získají nulu, nedostanou od státu ani korunu.
Holík, Josef. Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (TOP09) [online]. E-polis.cz, 21. březen 2010. [cit. 2010-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/rozhovory/462-rozhovor-s-miroslavem-kalouskem-top09.html>. ISSN 1801-1438.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme