Rozhovor s Ing. Jaroslavem Lobkowiczem

18. 8. 2010

Jakou největší změnu pociťujete od zvolení poslancem? Jak zvládáte své další povinnosti?

Od zvolení poslancem zatím nepociťuji téměř žádnou změnu. Parlament začne opravdu pracovat až v září. Všechny povinnosti tedy zatím zvládám bez problému.

Máte stanoven nějaký pomyslný „vrchol“, kterého za dobu, po kterou budete poslancem, chcete dosáhnout?

Rád bych během své poslanecké činnosti inicioval změnu několika zákonů, které se ukázaly v praxi jako nedomyšlené.

Jaké máte první dojmy ze své funkce? S jakými očekáváními jste šel „první den do práce“?

Z funkce poslance nemám zatím žádné nové dojmy, neb jsem již poslancem byl. Velice mne potěšilo, že mne někteří zaměstnanci parlamentu vřele vítali.

Nová koalice funguje zatím velmi krátce. Dokážete „předpovědět“ budoucnost této spolupráce? Jaké má tato v českém prostředí nevídaně silná koalice předpoklady uspět?

Spolupráci v koalici je těžko předvídat. Některé poslance vůbec neznám a nejsem prorok ani jasnovidec, abych mohl předvídat budoucnost. Přesto věřím, že koalice vydrží po celé čtyřleté volební období.

Jak vycházíte se svými kolegy v Poslanecké sněmovně? Vytváří se v takovém prostředí přátelské vazby nebo je to „jáma lvová“?

S většinou  kolegů v parlamentu vycházím celkem dobře. Nejlépe člověk pozná kolegy ve výborech, kde se jedná o konkrétních otázkách a kde se moc nepolitizuje. Kolegové jsou též lidé a ne lvi.

S kým jste si „padl do noty“ a koho jste znal ještě před zvolením?

Před zvolením jsem znal již celou řadu poslanců. Z TOP 09 to je např. předseda Schwarzenberg, první místopředseda Kalousek, poslankyně Parkanová a mnoho dalších. Snažím se udržovat přátelství s poslanci našeho kraje bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Jen takto je možno občas něco prosadit v zájmu kraje.

Jak zvládáte skloubit vedení firmy a poslanecký mandát? Stále se na vedení aktivně podílíte, nebo jste již předal otěže synům?

Zatím řídím firmu sám, mám ale velmi dobré a spolehlivé spolupracovníky, na které se mohu zcela spolehnout. Moji synové jsou zatím mimo podnik. Mají v úmyslu se během krátké doby věnovat našemu podnikání. Při dobré organizaci je možné zvládnout obojí.

Jaké další posty v rámci PS PČR zastáváte? Vrátil jste se do výborů, ve kterých jste působil i v době Vašeho předešlého působení v Poslanecké sněmovně?

V rámci PS PČR budu pracovat ve dvou výborech, ve výboru zemědělském a ve výboru pro evropské záležitosti. V obou výborech jsem již pracoval a část kolegů znám ze starých dob. Tito mne zvolili místopředsedou výboru pro evropské záležitosti.

Jak jste se těšil na návrat do Poslanecké sněmovny? Stýskalo se Vám po důvěrně známém prostředí?

Návrat do sněmovny jsem bral velmi pragmaticky, neb vím, že se jedná o velmi intenzivní práci, někdy dlouho do noci. Politika je služba a ne zaměstnání. Nikdy se mi po této práci nestýskalo, neb se umím zaměstnat i jinak.

Autor: Josef Holík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme