Projekt „Sportpark Špitálský les“ stále žije! Doubravečtí budou muset zabojovat

8. 12. 2011

Obyvatelům Doubravky zřejmě nezbyde nic jiného než zabojovat o podpobu Špitálského lesa. Pokud doubravečtí občané nechtějí přijít o svou jedinečnou rekreační a sportovní oblast, kam jsou zvyklí chodit na příjemné vycházky s dětmi i domácími mazlíčky a za sportem, budou o ni muset zabojovat. Stále totiž hrozí, že zde současná koalice ODS a ČSSD může postavit obludný projekt „Sportpark Špitálský les“, který již v minulosti vyvolal mnohé vášně mezi obyvateli obvodu. A to i přesto, že TOP 09 opakovaně žádala o vyřazení tohoto projektu z registru investic obvodu. Správa veřejného statku města Plzně navíc představila současným zastupitelům Doubravky studii na dokončení „Parku na přání“, který koresponduje s charakterem parku a je s projektem Sportparku v ostrém kontrastu.

TOP 09 proto vyzývá všechny obyvatele Doubravky, kterým není lhostejný osud Špitálského lesa, aby přišli vyjádřit své názory na vzhled tohoto parku. Učinit tak mohou již v pondělí 12. prosince od 14 hodin přímo ve Špitálském lese u příležitosti otevření nové části fit stezky Správou veřejného statku města Plzně. Další příležitost pak budou mít na nejbližším zasedání Zastupitelstva MO Plzeň 4, plánovaného na 26. ledna 2012 od 16 hodin na ÚMO Plzeň 4.

TOP 09 chápe Špitálský les jako lesní park v docházkové vzdálenosti pro všechny věkové kategorie obyvatel Doubravky a plně podporuje současný návrh a realizaci Správy veřejného statku města Plzně. Chceme zachovat přirozený ráz území, kde jsou respektovány dnešní pěší vstupy do parku s poměrně kvalitní sítí cest. Rozdělení území do menších celků přirozeně se od sebe oddělujících s rozličným charakterem a využitím - sportovní prvky pro nejmenší i starší děti, dorost, seniory, volnou pobytovou louku s ohništěm i prostor pro pejskaře tak, aby park navazoval na stávající zvyklosti obyvatel a zároveň vznikly nové možnosti trávení volného času jeho návštěvníků.Naopak projekt přežívající na úřadě MO Plzeň 4 má na využití parku zcela odlišný názor. Ve své nejobludnější etapě zahrnuje takřka kompletní zastavění horní louky sportovišti s dvěma vykácenými ovály v přilehlém lese, a zejména restauraci s rozsáhlým parkovištěm s napojením na Rokycanskou třídu. O tom, že to vládnoucí koalice myslí vážně, svědčí majetkové úpravy pozemků, které by umožnily vybudování příjezdové komunikace a parkoviště z Rokycanské třídy.

TOP 09 chápe a cítí na čtvrtém plzeňském obvodě absenci sportovišť typu Škoda Sport park v Doudlevcích, ale obvod má daleko přirozenější místa pro tyto druhy volnočasových sportovních aktivit v rámci stávajících lokalit, jako jsou například aktuálně řešené revitalizace říčních nábřeží s velkou pomocí evropských dotací na realizaci a vyřešení dlouhodobě tristního stavu s pozemky a sportovišti na a kolem „RAPIDU“.

Děsím se neutuchající snahy koalice o prosazení tohoto projektu. Nejen myšlenka výstavby příjezdové komunikace a parkoviště je v tomto prostoru naprosto nesmyslná a zcestná. Špitálský les je smysluplný jako vycházkové a odpočinkové centrum pro okolní obyvatele, a nikoliv jako atrakce pro turisty z Tramtárie", dodává předseda klubu zastupitelů TOP 09 Petr Junek.

Petr Junek
předseda klubu zastupitelů TOP 09 Plzeň 4
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme