Proč naléhavě potřebujeme důchodovou reformu?

15. 3. 2011

Ve stávajícím systému chybějí peníze už dnes, v současnosti na důchody vydáme každý rok o 30 mld. více, než zaplatíme na pojistném na „sociálku“ . To se blíží částce, kterou například potřebuje naše hlavní město na rok svého provozu. Ministerstvo předpokládá, že na konci roku to bude 56 miliard. A to i přesto, že prodlužujeme věk odchodu do důchodu.

Ve zkratce - lidé se dožívají čím dál vyššího věku a přitom hranice odchodu do důchodu se zas o tolik nezvyšuje. Zvyšuje se počet let, během kterých penzisti pobírají starobní důchod. Zároveň se ale snižuje počet obyvatel v produktivním věku. V současné době připadají dva pracující občané na jednoho penzistu, během následujících padesáti let to ale bude jeden pracující na jednoho penzistu. To znamená, že ze sociálních odvodů jednoho pracujícího by byl vyplácen důchod jednomu penzistovi a to už není finančně možné. Zákonitě, když budeme mít o třetinu více osob pobírajících starobní důchod, na jeden důchod budeme mít o třetinu méně peněz.

Průměrný důchod, který je dnes asi 10,500 Kč, by tak bez důchodové reformy v dohledné době klesl přibližně na 7,000 Kč (v dnešních cenách).

Zkrátka a dobře, reforma důchodového systému je potřeba, protože bez ní prostě na důchody nebude...

Zdroj: http://janek.blog.idnes.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme