Předvánoční rozhovor s poslancem TOP 09 MUDr. Michalem Janekem

Pane poslanče, supervolební rok 2010 se nachýlil ke konci. Jakou stopu podle Vás navždy zanechá v české politice? Zůstane tuzemská politická scéna stejná jako před ním?

Volební rok 2010 již stopu zanechal. Na prvním místě historicky nevídanou personální obměnu poslanců dolní komory Parlamentu ČR jako přirozený důsledek nespokojenosti občanů s rozháranými a neplodnými diskusemi v jarním období v této instituci. Koaliční většina má zásadní vliv na změnu politické kultury a v duchu koaličních dohod probíhají i diskuse o návrzích projednávaných zákonů.

Vy sám jste se v barvách TOP 09 zúčastnil hned dvou volebních klání. Jednak šlo o volby do Poslanecké sněmovny, jednak o volby do Zastupitelstva města Klatovy. Pokaždé jste obdržel dostatek hlasů na zisk mandátu. V čem spatřujete hlavní příčinu své popularity u voličů?

Určitě souvisí s mojí profesí očního lékaře, s výsledky mého dlouholetého působení v našem regionu a s celoživotní filozofií, že práce ve zdravotnictví je i v dnešní době posláním. Toto tvrzení jsem nikdy nepovažoval za frázi. Ve své odborné i občanské praxi se snažím každý problém vyřešit zodpovědně a precizně.

Příští čtyři roky budete zastávat funkci poslance a zároveň vykonávat post klatovského radního. Může představiteli celostátní politiky objektivně pomoci, má-li zpětnou vazbu z místní samosprávy?

Určitě a platí to i obráceně. Myslím, že je dobré, když poslanec vidí, jak funguje komunální politika v jeho regionálním městě či obci.

V Poslanecké sněmovně zastupujete TOP 09 ve Výboru pro zdravotnictví. Co zásadního stihl tento zákonodárný orgán projednat od svého ustavení?

Zdravotnictví čekají výrazné reformní změny. V tomto duchu probíhají jednání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Stěžejním bodem byl návrh rozpočtu na rok 2011.

Členem sněmovního Výboru pro zdravotnictví jsou zástupci všech politických stran přítomných v Poslanecké sněmovně. Jak se spory mezi vládou a opozicí promítají do chodu zmíněného výboru?

Zdraví je nejdůležitějším majetkem každého občana bez ohledu na jeho politické názory, tudíž neexistuje koaliční zdraví a neexistuje ani opoziční zdraví. Ve výboru jsou zkušení odborníci i politici, diskuse o směřování zdravotnictví má racionální podklad a konfrontační názory jsou toho přirozenou součástí. Reforma zdravotnictví je velmi citlivý, ale důležitý proces vyžadující pochopení, trpělivost i důraz. Obsahuje široký komplex změn, které nelze provést ze dne na den, proto občas slyšíme názory, že se opět nic neděje. S plnou zodpovědností a rád říkám, že se děje.

K nejčastěji skloňovaným tématům českých médií patří riziko masového odchodu lékařů do zahraničí. Považujete podobné zprávy za nafouklou novinářskou bublinu, nebo za vážný problém, jemuž naše zdravotnictví čelí? Případně, jaké navrhujete řešení?

Souhlasím s argumenty některých nespokojených lékařů, ale nemyslím si, že je v zahraničí čekají v takovém počtu s otevřenou náručí. Masový exodus dle mého názoru nehrozí, ve hře je změna prostředí, rodinný život, odborná úroveň každého jednotlivce. To platí hlavně pro mladé lékaře bez kvalifikace nebo s krátkodobou odbornou praxí. A statistickým faktem je, že v některých odbornostech máme lékařů víc, než v jiných vyspělých zemích Evropské unie. Rozruch kolem problému odchodu lékařů vnímám se vší vážností, nepovažuji ho za novinářskou bublinu. Jen si nejsem jist, zda si odcházející lékaři uvědomují, že svým rozhodnutím vlastně „ pomůžou“ některé problémy vyřešit těm, kteří zůstanou...

6. prosince jste v kostýmu Mikuláše navštívil dětské pacienty plzeňské Nemocnice u Sv. Jiří. Co pro Vás setkání s nimi znamenalo?

Pohled do upřímných dětských očí vyvolává vždy něžné emoce. Tato atmosféra byla umocněna očekáváním mikulášské nadílky dětí v nemocničním prostředí. Bylo to velmi působivé odpoledne, které splnilo svůj účel, určitě jsme pohladili dětské dušičky. K mému obdivu patří i dokonalá organizace ze strany zdravotního personálu dětské nemocnice a plzeňské TOPky.

Blíží se konec roku. Mohl byste při té příležitosti pronést sváteční slova k našim čtenářům?

Závěr roku je vždy důvodem k ohlédnutí i bilancování, ale i k předsevzetím do roku dalšího. Přeji všem spoluobčanům klidné a požehnané vánoční svátky v kruhu svých nejbližších, do nového roku pevné zdraví a splněná přání i předsevzetí.

V Plzni dne 21.12.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme