Předvánoční rozhovor s poslancem TOP 09
Ing. Jaroslavem Lobkowiczem

21. 12. 2010

Pane poslanče, Česká republika má za sebou supervolební rok. Nedávno jsme byli účastníky jeho posledního dějství v podobě voleb do obecních a městských zastupitelstev a třetiny Senátu. Jak hodnotíte výsledek komunálních voleb z hlediska poslance TOP 09 za Plzeňský kraj?

Volby do zastupitelstev dopadly pro TOP 09 v Plzeňském kraji dobře. Prakticky v každém městě či obci, kde se členům TOP 09 podařilo sestavit kandidátní listinu, získala naše strana alespoň jeden mandát. Vidím v tom skvělý základ pro dlouhodobé šíření myšlenek a principů, na nichž byla TOP 09 postavena. Samostatnou kapitolu tvoří povolební vyjednávání. Místní organizace TOP 09 z logiky proporčního volebního systému neměly šanci sestavit jednobarevné většinové městské a obecní rady. Zůstaly tak odkázány na vůli ostatních politických stran vést dialog. Ten mnohde probíhal komplikovaně kvůli přetrvávající rivalitě na pravici, kde TOP 09 čelí konkurenci ODS, s níž soupeří o podobně orientované voliče.

Byla pravicová rivalita TOP 09 versus ODS též příčinou vzniku velké koalice ČSSD a ODS v Plzni?

Pravolevé dělení politického spektra nehrálo ve vzniku velké koalice v Plzni žádnou roli. Vyjednavače dvou největších stran poháněly jiné motivy než program a ideje. Lidé z plzeňské ODS a ČSSD se zkrátka dlouhá léta vzájemně znají a mohou se na sebe kdykoli spolehnout.

Nevězí pravý důvod vzniku koalice ODS a ČSSD na plzeňském magistrátu v otevřené a protikorupční politice TOP 09?

Z velké části ano. Nového stylu, který do plzeňské politiky přináší zdejší TOP 09 v čele se svým lídrem Ondřejem Ženíškem, se shodně obávají občanští i sociální demokraté. Myslím, že za uzavřením velkém koalice v Plzni stály dva hlavní důvody: 1) Zahnat nové, důsledně jednající a nezkompromitované zastupitele za TOP 09 do opozice. 2) Konzervovat staré magistrátní poměry.

Co říkáte výsledku senátních voleb?

Volby do Senátu se vždy hodnotí těžce. Senátní obvody totiž neodpovídají tradičnímu regionálnímu členění. Příkladem může být právě obvod číslo 7, v němž se konaly volby letos. Obvod se rozprostírá napříč třemi bývalými okresy. Společně zahrnuje velmi rozdílné lokality. Paří k němu Plzeň 2 a zároveň vesnice v okolí Horažďovic. Kandidát za TOP 09 Ing. Pavel Čížek si však v kampani počínal skvěle. Skutečnost, že se nestal senátorem, ovlivnila již zmíněná rivalita na pravici plus startující nezbytné vládní reformy, které prosazují ministři TOP 09.

Jste členem dvou výborů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky – zemědělského a pro evropské záležitosti. V případě druhého uvedeného zastáváte dokonce funkci místopředsedy výboru. Co důležitého řešil Výbor pro evropské záležitosti v poslední době?

Výbor pro evropské záležitosti se 11. listopadu setkal s Michelem Barnierem – evropským komisařem odpovědným za oblast vnitřního trhu a služeb.

A o čem členové výboru s eurokomisařem Barnierem hovořili?

Projednávali jsme Akt o jednotném trhu, tedy dokument navržený Evropskou komisí, jehož smyslem je pomocí 50 zcela konkrétních opatření povzbudit hospodářský růst Evropy a naplno využít pozitiva, která jednotný trh nabízí všem – podnikatelům i spotřebitelům.

Jste spíše příznivcem ideje jednotného trhu se stejnými pravidly pro každý členský stát EU?

Nikoli spíše, ale rozhodně! Zásada volného pohybu zboží, osob, kapitálu a služeb musí být ctěna a vymáhána bez zvláštních výjimek. Jednak v zájmu solidních vztahů mezi evropskými státy. Jednak v zájmu udržení konkurenceschopnosti Evropy na světové úrovni. Prosperita evropského hospodářského prostoru a nároky většiny občanů na životní úroveň si přímo žádají odstranění zbývajících bariér, s nimiž se jednotný evropský trh potýká.

Na 123. Shromáždění Meziparlamentní unie, které se konalo začátkem října, jste byl zvolen členem Skupiny zprostředkovatelů pro Kypr. V čem Vaše práce zprostředkovatele vztahů mezi řeckou a tureckou komunitou na Kypru spočívá?

Mojí činností bude přispět ke zmírnění přetrvávajícího napětí, které Kypr dosud rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. Pro demokratické, humánní a v neposlední řadě efektivní vyřešení kyperské otázky jsem připraven využít zkušenosti a znalosti zakládající se na mém dlouholetém angažmá ve veřejném dění u nás i v zahraničí.

Blíží se konec roku. Mohl byste při té příležitosti pronést sváteční slova k našim čtenářům?

Velmi rád. Přeji jim i jejich rodinám klidné prožití adventu, požehnané vánoční svátky a v příštím roce samá splněná přání.

V Plzni dne 21.12.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme