Předseda TOP 09: Jiřího Pospíšila považuji za odborníka v právních otázkách, kterého musíme využít v Evropském parlamentu

30. 4. 2014

V současném Evropském parlamentu nemá TOP 09 svého zástupce a jejího předsedu Karla Schwarzenberga (TOP 09) by potěšil zisk čtyř mandátů. V rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz mimo jiné uvedl, proč by se voliči měli zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, proč TOP 09 nabídla místo na své kandidátce právě bývalému členovi ODS Jiřímu Pospíšilovi a proč se strana připojila k petici za nezávislost médií, která probíhá v některých státech Evropské unie už od srpna loňského roku.

Pane předsedo, v květnu nás čekají volby do Evropského parlamentu, které ovšem mezi voliči moc netáhnou. Proč by měli jít lidé volit?

"Voliči měli už dávno vypozorovat, že rozhodnutí, která nejvíce ovlivňují náš každodenní život se dějí právě ve Štrasburku a v Bruselu. Pro nás je opravdu důležitý ten Evropský parlament a naše zastoupení v něm také. "

Co je největší prioritou vašeho volebního programu?

"Asi bych řekl, že to, že říkáme, že budeme podporovat odvahu. Aby si naši podnikatelé troufli jít do podnikání, aby nebyli vystrašeni z hospodářské krize, která je za námi."

Druhé místo na vaší kandidátce patří Jiřímu Pospíšilovi, dlouholetému významnému členovi ODS, nyní nestraníkovi. Vy jste ho přijel do Plzně podpořit, proč jste mu v TOP 09 nabídli místo na kandidátce?

"Z toho důvodu, že ty evropské volby jsou mnohem důležitější, než si český občan představuje. Vzhledem k tomu, že se tam rozhoduje o klíčových věcech, je mylné se domnívat, že tam stačí poslat nějakého vysloužilého politika nebo celebritu. My tam potřebujeme prvotřídní odborníky. Proto máme na prvním místě bývalého místopředsedu České národní banky, opravdového znalce českého hospodářství a na druhém místě bývalého ministra spravedlnosti. Já jsem ho poznal, když jsme spolu seděli ve vládě a velice jsem ocenil jeho věcný přístup. Vím, že má své příznivce i kritiky, ale když někdo dokáže ve svém volebním období dokončit občanský zákoník, někdo, kdo proti své straně a celému vedení ODS dokáže prosadit osvobození naší justice od politického tlaku, to potřebuje odměnit. Bez Pospíšila by nebyla Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyní, nerozjelo by se vyšetřování velkých korupčních kauz, stíhání prominentů. A to vše považuji za velmi důležité. Já jsem toho názoru, že nezávislost justice je základ zdravého státu a o to se zasloužil právě pan ministr Pospíšil. A to, že mu bylo svléknuto tričko je jiná záležitost. Já ho považuji za odborníka v právních otázkách a jeho kvalit musíme využít, aby v Evropském parlamentu byl také slyšet náš hlas."

Víte, voliči neodpouštějí politikům, když převlékají své stranické dresy. Proč by to měli odpustit právě Jiřímu Pospíšilovi?

"Rád bych připomněl, že jeden z největších státníků 20. století Winston Churchill několikrát změnil stranickou příslušnost. Strana je spolek, který prosazuje jisté politické zájmy, to není víra, to není církev. A když se teď jeví, že jiný spolek je užitečnější, tak doporučuji vstoupit do jiného spolku. Když člověk změní politickou stranu, to není svatokrádež."

V současné době nemáte žádného europoslance, co budete považovat za úspěch, kolik chcete získat mandátů?

"Nejvíce by mě potěšilo vzhledem k velikosti naší politické strany, kdybychom získali čtyři poslance."

V rámci předvolební kampaně jste se připojili k petici za nezávislá média. Ta petice vznikla v Evropské unii už loni. Čeho chcete dosáhnout?

"Podívejte se, svoboda médií je klíčová otázka fungující demokracie. Jakmile jsou média něčím ovlivněna, nebo jsou soukromá, tak se demokracie a právní stát dostává do velikého nebezpečí. My jsme to viděli například v Itálii, kde spojení politika a mediální moci vedla bývalého premiéra Berlusconiho k velmi podivným výsledkům. Nesmíte zapomenou, že já mám v tom dosti bohatou zkušenost. Já jsem se podílel na vydávání několika časopisů, takže vím o co jde."

Děkuji Vám za rozhovor.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme