Postoj TOP 09 k zadlužování Plzeňského kraje

19. 8. 2010

Krajská organizace TOP 09 nesouhlasí se zbytečným zadlužováním Plzeňského kraje. V době, kdy se všeobecně přistupuje k úsporným opatřením, oznamuje Plzeňský kraj ústy ekonomického náměstka za ČSSD pana Chovance úmysl zadlužit kraj částkou bezmála 2 miliardy korun. V této době je úvěr v tak velké výši nepochopitelným krokem, jehož nezbytnost by měla být důkladně zvážena. Z dlouhodobého hlediska to znamená pro kraj velké zatížení. Sice se vyřeší momentální problémy, ale úvěr výrazně ztíží řešitelnost problémů vznikajících v příštích letech.

"Nelíbí se nám, že kraj již v  současné době utratil všechny vzniklé rezervy a chystá se navíc čerpat úvěr, kterým vznikne dluh na dlouhé období. Považujeme to za velmi nezodpovědné," říká místopředseda krajské organizace TOP 09 Tomáš Jílek.

"Zejména skutečnost, že kraj peníze vyčerpá na dopravní stavby v rozsahu běžné údržby povrchu, je tristní. Každý, i průměrný ekonom ví, že úvěrem je třeba řešit zejména trvale udržitelné investice, které přinesou nová pracovní místa případně nové zdroje výnosů a ne provozní údržbu. Dlouhodobá koncepce kraj nezajímá, je patrná snaha utratit maximum peněz v jednom volebním období" dodává Jílek, který je zároveň vedoucím krajské expertní skupiny "Hospodářská politika".

V Plzni dne 19.8.2010

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme