Pospíšil: Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

13. 5. 2015

Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.

I tuto žádost však Evropská komise zamítla, právě s poukazem na to, že Pomazánkové máslo nesplňuje podmínku min. obsahu 80% mléčného tuku danou legislativou EU pro výrobky s označením "máslo". Právě toto zamítavé rozhodnutí Evropské komise o zaručené tradiční specialitě napadla ČR u soudního Tribunálu EU, který dnes rozhodl.

"V případě ochranného režimu zaručené tradiční speciality EU se má posuzovat a hodnotit v prvé řadě to, zda daný výrobek vykazuje specifické chuťové a technologické vlastnosti a zda se vyskytuje na trhu po min. dobu 30 let. Přestože zazněly přesvědčivé argumenty dokládající, že Pomazánkové máslo obě tyto podmínky splňuje, Evropská komise se s nimi žádným způsobem nevypořádala a žádost smetla ze stolu s poukazem na nesoulad označení Pomazánkové máslo s požadavkem min. 80% podílu mléčného tuku", uvádí k tomu europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), bývalý ministr spravedlnosti.

"Je třeba uznat, že v průběhu komplikovaného vývoje kauzy Pomazánkového másla jsme se dopustili některých zaváhání zejména procesního rázu, která se později těžko napravují. To by však nemělo vést k tomu, že se z Pomazánkového másla stane terč, do kterého se Evropská komise i soudní Tribunál EU až příliš snadno strefují. Proti rozhodnutí soudního Tribunálu EU se lze ve lhůtě dvou měsíců odvolat k Soudnímu dvoru EU. Jedním z důvodů odvolání mohou být nedostatky řízení před soudním Tribunálem EU poškozující účastníka řízení a jsem přesvědčen, že o tento důvod by bylo možno odvolání opřít," dodává k tomu europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

12.5.2015 parlamentnilisty.cz str. 00 Politici voličům                                                                                 PV

Odkaz na článek zde.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme