Pospíšil: Přijímání uprchlíků by mělo být založeno na dobrovolnosti a vzájemné dohodě

14. 5. 2015

Prohlášení europoslance Jiřího Pospíšila k návrhu Evropské komise na zavedení povinných kvót pro rozdělování uprchlíků do všech členských států.

Evropská komise dnes představila svůj program pro oblast imigrace, ve kterém potvrdila úmysl zavést systém povinných kvót pro rozdělování uprchlíků. V praxi by to znamenalo, že ČR by bez svého souhlasu musela v horizontu příštích let přijímat stovky až tisíce žadatelů o azyl ze třetích zemí, jako je např. Sýrie nebo Libye. S návrhem na zavedení povinných kvót principielně nesouhlasím. Hlasoval jsem proti němu již při dubnovém jednání Evropského parlamentu.

Jsem přesvědčen, že přijímání uprchlíků má být založeno na dobrovolnosti a na vzájemné dohodě mezi Evropskou unií a vládami jednotlivých členských států, které nejlépe vědí, kolik žadatelů o azyl jsou jejich země schopné přijmout bez toho, aby to vyvolalo bezpečnostní, ekonomické a sociální problémy.

Podle mého názoru nemá pravdu předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který pro německá média prohlásil, že odmítání povinných kvót ze strany některých členských států (vč. České republiky), je projevem jejich egoismu. Naopak se obávám, že dnešní rozhodnutí Komise bohužel povede k další silné kritice evropských institucí a jejich politiky.

13.5.2015 parlamentnilisty.cz str. 00                                                                                           Politici voličům

Odkaz na článek zde.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme