Pospíšil: Funkce prošetřovatele je zbytečná

31. 8. 2015

Prošetřovat možné protiprávní jednání ministrů a vysokých úředníků bude mít za úkol tzv. prošetřovate, nová funkce, kterou schválila vláda. Bývalý ministr spravedlnosti, nyní europoslanec z Plzně, Jiří Pospíšil (nestraník za TOP 09) si myslí, že je tato nová funkce naprosto zbytečná a povede spíš k tomu, že o možném trestném činu ministra se dozví jako první prošetřovatel, tedy v podstatě ministrův podřízený. Napsal to na svém facebookovém profilu. „Obávám se, aby to naopak celé nevedlo ke snížení odhalování korupce a jiné trestné činnosti. Podezření, že se politik nebo úředník dopustil trestného činu, má hned od počátku prošetřovat nezávislá policie a státní zastupitelství, ne že bude nejprve podezření posuzovat kariérní úředník jmenovaný vládou,“ píše Pospíšil.

Nové funkce se ujal dosavadní náměstek ministra pro legislativu a lidská práva Jan Kněžínek. Jeho úkolem je prověřovat členy vlády podezřelé z nezákonného jednání. Nad jeho rolí se ale vznášejí mnohé otazníky. V rozhovoru pro Český rozhlas k tomu řekl Jiří Pospíšil mnohem víc, než na facebooku. „Je to právně zpackaný institut, který nemá zákonný základ. Žádné neformální prošetřování není možné. Domnívám se, že tento institut může za určitých okolností vést k maření vyšetřování závažné trestné činnosti u ústavních činitelů,“ řekl Pospíšil.

Ve své kritice šel ale ještě dál: „Zaměstnanec úřadu vlády, který bude mít nějaké podezření na člena vlády, tak místo, aby to nahlásil státnímu zastupitelství a začalo vyšetřování, tak to půjde nahlásit podřízenému toho člena vlády, jeho náměstkovi, a ten začne něco neformálně vyšetřovat. Jak dlouho se takovou informaci podaří utajit před podezřelým a ten bude moci stopy zahladit?“ ptá se Jiří Pospíšil.

zdroj: Plzen.cz, 30. 8. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme