Poptávka po moudrém stáří – fenomén Karla Schwarzenberga

23. 1. 2013

Je s podivem, že si zatím příliš nevšímáme důvodů podpory mnoha mladých lidí Karlu Schwarzenbergovi. Ať již volby dopadnou jakkoliv, myslím, že je to pozitivní zpráva. Co vlastně Karel Schwarzenberg říká, a proč je to tak zajímavé pro mladé?

Karel Schwarzenberg mluví laskavě, má pochopení pro lidi a všechny jejich slabosti, jsou mu milí lidé rebelující, lidé z undergroundu, ale zároveň zastává velmi konzervativní názory: jsme tu na světě proto, abychom zvelebili a předali dál to, co nám odkázali předkové, velmi důležitá je ochrana životního prostředí, patříme do Evropské unie, měli bychom vycházet se všemi státy, ale jsou-li někde porušována lidská práva, musíme se jasně a rázně ozvat.

I když vynecháme jeho názory a působení politické a zahraniční, máme z  jeho vystupování dojem rozvážnosti, slušnosti, nechuti k rychlým nepromyšleným řešením, schopnosti vždy říkat co si myslí, neboť to má dobře zváženo.

Tyto vlastnosti byly dříve spojovány se starším věkem. S podobnou rozvážností jsme se do doby kultu stálého mládí setkávali u starší generace často. U generace, která už bohužel není mezi námi. U venkovských i městských dědů a babiček prostě bylo dobře. Nestěžovali si, byli vděčni za to málo, co měli, radili k šetrnosti, přáli dlouhodobým vztahům.

Nechybí mladým u dnešní starší generace tato konzervativnost? Pokud si některý dědeček a babička při setkání s vnoučaty hlavně stěžuje na nízký důchod, drahé zdravotnictví a nájem, na to, že se všude krade a nahoře jsou lumpové a pokud dojde řeč na něco jiného, vypráví vnoučatům události z nějakého seriálu, o němž vnoučata nemají ani tušení….není to asi přesně to, co by mladí chtěli slyšet. Tak trochu možná mladí cítí, že by je děda Karel vyslechl, pochopil, vynadal za to, co neudělali dobře a pak by se s nimi zasmál a pobavil.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme