Plzeňský kraj a symbolika 10. března

10. 3. 2011

Prakticky v předvečer 52. výročí tibetského povstání povečeřel hejtman Plzeňského kraje s velvyslancem Čínské lidové republiky. V kontextu mezinárodní spolupráce Plzeňského kraje působí zvolené datum pracovní večeře přinejmenším zvláštně.

Na základě informací na internetových stránkách Krajského úřadu Plzeňského kraje proběhla na pracovní večeři debata o rozvoji spolupráce v oblasti hospodářství, kultury a cestovního ruchu. Hovořilo se i o chystané návštěvě delegace Plzeňského kraje v Číně. Je nepochybné, že v dnešní době je potřeba vztahy s Čínou vnímat především v kontextu obrovského ekonomického potenciálu, který Čína nabízí. Nelze však zapomínat i na další politické aspekty a souvislosti této spolupráce a není možné vše vnímat pouze optikou ekonomických zájmů. Proto zvolené datum tohoto setkání nepovažuji za příliš šťastné. Možná to současné vedení kraje takto nevnímá nebo datum nepovažuje za důležité, ale v souvislosti s událostmi v Tibetu před více než 50 lety je symbolika tohoto setkání velmi zřetelná.

V minulém volebním období 2004 – 2008 byla na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje alespoň pravidelně v den výročí tibetského povstání vyvěšována vlajka Tibetu. Od chvíle, kdy se kompletně vyměnilo krajské vedení, tomu tak však není. Přitom vyvěšení vlajky je naprosté minimum a velmi jednoduché gesto, jak upozornit na problematiku lidských práv v Číně. I když to může znít poněkud pateticky, jsou prostě témata, na která i při prosazování ekonomických zájmů zapomínat nelze. Pokud by před pětadvaceti lety některý region nebo stát podobně demonstroval svůj názor proti porušování lidských práv v tehdejším Československu, věřím, že by to většina našich obyvatel tehdy velmi ocenila.

Zdroj: http://fluxa.blog.idnes.cz/

Mgr. Jan Fluxa
místopředseda krajské organizace TOP 09 Plzeňského kraje a 1. místostarosta obvodu Plzeň 2 Slovany
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme