Plzeňská TOP 09 navštívila muzeum Patton Memorial Pilsen

18. 2. 2016

Muzeum Patton Memorial Pilsen dnes na pozvání předsedy plzeňské TOP 09 Ondřeje Ženíška navštívili její členové a sympatizanti. Komentovaná prohlídka muzea věnovaného osvobození jihozápadních Čech americkou armádou v roce 1945 navázala na úspěšnou sérii exkurzí do Nového divadla, které předseda TOP 09 Plzeňsko uspořádal v minulém roce. Účastníci komentované prohlídky muzea měli navíc díky erudovanému výkladu jeho zakladatele a kurátora Ivana Rollingera možnost dozvědět se více než běžní návštěvníci.

Já sám si ještě pamatuji dobu, kdy se ve školách nesmělo učit ani o generálu Pattonovi ani o roli spojeneckých vojsk při osvobození našeho regionu. Nyní již vyrostla celá generace, která nemá tušení, jaký bývalý režim byl a že se o spoustě věcí nesmělo veřejně hovořit. Musíme si uvědomit, že za svobodu, demokracii se musí vždy bojovat. I proto jsem rád, že toto muzeum také díky iniciativě Ivana Rollingera v Plzni vzniklo a jsem přesvědčen, že má nezastupitelný význam pro šíření povědomí o naší moderní historii. Jako historik musím vyzdvihnout pečlivě sestavenou expozici a opravdu kvalitní výklad od lidí, které toto téma opravdu baví a kteří vědí o čem mluví, " říká plzeňský zastupitel a předseda TOP 09 v Plzni Ondřej Ženíšek.

Expozice Patton Memorial Pilsen sídlící v kulturním domě Peklo se věnuje osvobození jihozápadních Čech Americkou armádou v roce 1945 a pobytu amerických vojáků v Plzni a dalších městech regionu. Muzeum bylo slavnostně otevřeno 5. května 2005 u příležitosti 60. výročí osvobození a ukončení II. světové války v Evropě.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Galerie
Štítky
Osobnosti: Ondřej Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme