Plzeňská TOP 09 chce vytlačit výherní automaty z centra a od škol

4. 4. 2011

Omezování hazardu v Plzni bylo hlavní tématem setkání zastupitelů města Plzně a zastupitelů jednotlivých plzeňských obvodů za TOP 09 ve čtvrtek 31. března v Café Salé se zástupci médií.

Na neformální schůzku dorazili i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, poslanec Ing. Jaroslav Lobkowicz a člen předsednictva Stanislav Motyčka.

TOP 09 se zasazuje o to, aby hazard zmizel z širšího centra města a hlavně od veřejných budov, jako jsou školy, úřady aj. Zatím jsou výherní automaty  provozovány v sousedství veřejných budov a člen výboru krajské organizace Mgr. Michal Vozobule dokonce uvedl několik příkladů: "Třeba na Plzni 1 v blízkosti ZŠ na Vinicích, jsou povoleny v blízkosti Městské knihovny na Lochotíně, kde je přímo u ní dokonce největší herna v obvodě, dokonce v Plzni na Prokopávce, v budově, která je vlastněná městem, je provozován výherní automat, na Plzni 2, v sousedství ZŠ v ulici Chválenická je povoleno deset výherních automatů, asi nejvíc jich je na Plzni 3, přes 50 % z celého města, jsou v sousedství takzvané Šedivky a Růžovky, v centru Luna, na Americké jsou v blízkosti Okresní správy sociálního zabezpečení, což považujeme úplně za vrchol! Samozřejmě chápeme, že každý člověk je za sebe sám zodpovědný, ale myslím si, že v případě sociálně ohrožených potažmo dětí, v blízkosti škol prostě by se tato zařízení neměla vůbec vyskytovat!"

"Jsme samozřejmě na městské úrovni v opozici a je nám většinou přisouzena role těch, kteří neustále kritizují, vykřikují a snaží se upozornit na chyby, které dělá vládnoucí koalice, proto také mimo jiné přicházíme s několika tématy a jedním z nich je hazard v Plzni a jeho regulace," řek Vozobule "Myslíme si, že už stávající legislativa umožňuje obcím mnohem efektivněji regulovat hazard, než dosud činily vládnoucí koalice v Plzni. Je pravdou, že všechny relevantní strany, které jsou v zastupitelstvu, měly ve svých programech boj s hazardem, stejně tak to prezentovala vládnoucí koalice jako jednu ze svých priorit, byť s tak nejasným obsahem. Rozhodli jsme se, že sami přijdeme s návrhem řešení a vyzveme koaliční strany, aby s námi začaly spolupracovat a začaly účinně regulovat hazard, zejména výherní automaty."

V současné době podle Vozobuleho nevyužívají úřady všech možností, které mají na to, aby posuzovaly jednotlivé žádosti o povolování výherních hracích přístrojů. "Například ignorují jeden z paragrafů zákona o loteriích, který říká, že v sousedství veřejných budov, které jsou tam taxativně vymezeny, by se neměly povolovat. Bohužel všechny ty radnice to činí. My jsme sondovali, proč to tak je. Samozřejmě je v legislativě zmatek, jsou různé výklady, ale myslím, že je to spíš o nějaké politické podpoře, o nějaké vizi do budoucna, jak se k tomu postavit, a ta vůle tady nebyla. Jediné, co se tu udělalo, tak že obvod Plzeň 3 zpoplatnil videoterminály. Což samozřejmě podporujeme, na druhou stranu to byl ale jediný krok, který byl vlastně před volbami učiněn, a spíš měl vyvolat pocit toho, že se to řeší, nikoliv reálné řešení," prohlásil a dodal: "Navrhujeme, aby zastupitelstvo města Plzně schválilo obecně závaznou vyhlášku, která může regulovat výherní automaty. Máte tedy dvě úrovně, sice počet výherních hracích přístrojů, které město povoluje, klesá, takže ten trend je pozitivní, ale je potřeba mu ještě pomoct. Za druhé, ta vyhláška může pomoci tomu, aby ministerstvo financí přestalo v klíčových místech povolovat videoloterijní terminály, a to je to, o co nám především jde. Ministerstvo financí má od srpna 2010 přípis, že má přihlížet k obecně závazným vyhláškám. Její schválení je proto pozitivní krok k tomu, aby se podařilo regulovat hazard."

Zdroj: qap.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme