Plzeň letos protnou nové cyklostezky

14. 1. 2022

Plzeň letos protnou nové cyklostezky

 

Kilometry nových cyklostezek přibudou letos v západočeské metropoli. Některé se už stavějí, jiné jsou zatím jen na papíře, ale rozpočet pro tento rok s nimi počítá.

Důležitá cyklostezka vyrůstá podél ulice Na Roudné, mezi pivovarskými studněmi a novým kruhovým objezdem pod Bílou Horou. Vyjde na deset milionů a hotová by měla být nejpozději na jaře – kolařům usnadní cestu ze sídlišť Severního Předměstí do středu města nebo naopak z centra k Boleveckým rybníkům. „Ze všech aktuálních projektů považuji tento za nejzásadnější,“ řekla Právu plzeňská cykloprůvodkyně Radka Žáková.


Mezi bobry
Stezka totiž naváže nejen na síť cest kolem Boleveckých rybníků, ale i na nový chodník vedený kolem východního okruhu. Na poslední úsek této strategické cyklotrasy – od pivovarských studní ke Štruncovým sadům – dojde ale asi až v roce 2023, poté, co plynaři dají do pořádku potrubí, které tímto územím prochází.


Cyklisté se dočkají i bezpečnějšího a pohodlnějšího spojení západního okraje Plzně se středem města – navržená komunikace propojí Malesice s Křimicemi, z nich už vede upravená asfaltová trasa až do centra. Plánovaná 1,5 kilometru dlouhá a tři metry široká stezka s asfaltobetonovým povrchem olemuje pravý břeh Mže, dnes se tudy vine rozrytá „polňačka“. „Jakmile trochu zaprší, je tak rozblácená, že se po ní nedá ani chodit,“ řekl Právu křimický starosta Vít Mojžíš (Plzeňská aliance). Navíc se do ní pustili i bobři, kteří si tenhle úsek řeky upravují k obrazu svému. „Na novou cestu s pořádným podložím si snad netroufnou,“ poznamenal starosta.
V plánu je také prodloužení cyklostezky na opačné straně západočeské metropole – na okraji Bílé Hory. Za tamním průmyslovým areálem se propojí stávající cyklistická asfaltka, která vede podél silnice směrem na Zruč, s bělohorskou ulicí Zručská cesta. Náklady na obě akce budou činit kolem sedmnácti milionů korun, z toho téměř dvanáct milionů pokryjí dotace.
Změny na magistrále
Úpravy čekají i frekventovanou cyklistickou magistrálu podél Radbuzy. „Poblíž hospůdky U Pechtů už nebude odbočovat od řeky, ale povede dál při břehu ve zcela nové stopě až k mostu v Malostranské ulici,“ sdělil náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule (TOP 09).
A téměř dva kilometry dlouhá nová cyklostezka propojí okrajové části Újezd a Červený Hrádek. Vyjde na čtrnáct milionů, polovinu zaplatí příslušný obvod, polovinu radnice. „Taková komunikace tam už léta chybí, výrazně zvýší bezpečnost cyklistů i chodců,“ uvedl tamní starosta Tomáš Soukup (ANO).

 Ivan Blažek

7.01.2022      Právo ~ Strana  11 ~ Ivan Blažek ~ Rubrika: Jihozápadní Čechy ~ Vytištěno: 86 209 ~ Prodáno: 54 083 ~ Infotype: Nepojmenováno ~ Datum importu: 01.01.0001 00:00 ~ Čtenost: 192 009 ~ Země: Česko ~ AVE: 62 154,18 Kč ~ GRP: 2,13

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme