Pikner: Antigenní testy mohou pomoci v boji s nákazou

5. 11. 2020

S antigenními testy se musí umět zacházet. Ale mohou velmi pomoci, říká lékař Richard Pikner
Antigenní testy, s jejichž pomocí se začíná testovat třeba v domovech pro seniory, dominují v posledních dnech debatě o koronaviru. Na Slovensku mají touto formou otestovánu většinu populace. Podle primáře Oddělení klinických laboratoří krajské Klatovské nemocnice Richarda Piknera je velká škoda, že se testy nezačaly v České republice používat ve větší míře už před několika týdny.

Část lidí bychom díky tomu totiž rychle a hlavně mnohem levněji dostali do izolace. „Testování s pomocí antigenních testů, které se používají jako při domácím potvrzování těhotenství, je úžasně rychlé a jednoduché. Test může provést každý praktický lékař či ambulantní specialista,“ vysvětlil Pikner.
* Všude se teď objevují informace o antigenních testech, s jejichž pomocí se už testuje v některých domovech pro seniory. Je možné vysvětlit, co je to antigenní test?

Výsledkem antigenního testu je prokázání bílkoviny koronaviru v těle. Vypadá jako těhotenský test, tedy rychlotest, který určí výsledek do 15 minut. Ale pozor, s testy se musí umět zacházet. Protože je test méně citlivý, nemusí zachytit člověka, který je na úplném, často bezpříznakovém počátku onemocnění covid-19 nebo po pátém dnu onemocnění. Pokud měl nemocný třeba před sedmi, osmi dny teploty, kašel a nakonec ztratil čich, jde velmi pravděpodobně o covid-19. Měl by ale zamířit na PCR test, protože u něj bude antigenní test pravděpodobně negativní. Důvodem je menší virová nálož neboli množství viru v těle, protože v závěru choroby je už relativně malé. Proto je výsledek při testování antigenním rychlotestem negativní a s pomocí PCR naopak pozitivní. V Klatovské nemocnici tyto testy používáme zhruba tři týdny na rychlou diagnostiku. Fungují poměrně dobře.
* Jak je používáte?
V ambulancích při příjmu a vyšetření pacientů, když si nejsme jistí, jestli nemají covid-19. Za čtvrt hodiny máme výsledek. Pokud je pozitivní, je zřejmé, že pacient má covid19. Pokud je negativní a má příznaky choroby déle než pět dní, výsledek může být falešně negativní. Proto doplňujeme u hospitalizovaných PCR test. Těm, kteří odcházejí domů, doporučujeme, aby se rychle objednali na vyšetření PCR.

* Takže jste si testy oblíbili a používáte je hlavně kvůli zlevnění?
Hlavně kvůli jejich rychlosti, ale i cena 150 korun je zajímavá. Je totiž zhruba desetkrát nižší než u PCR testu. Zatím antigenní test potvrzujeme u hospitalizovaných pacientů PCR testem. Typický pacient pro antigenní testování je ten s příznaky covid-19, které trvají ideálně jeden až pět dnů. Když ho přijímáme třeba v noci při službě, uděláme tento test. Když je člověk pozitivní, chováme se, jako kdyby měl covid19. Dáme ho tedy na izolační oddělení, druhý den si výsledek v klidu ověříme PCR testem.


* S jakou pravděpodobností určíte covid-19?
Test funguje velice dobře, jen v jednom případě ze sedmdesáti jsme narazili na to, že byl falešně pozitivní, následný PCR test pak určil covid negativitu. Z těchto čísel vyplývá, že falešná pozitivita bude tedy velmi výjimečná.

* Vy byste tedy dnes ve větší míře používal antigenní rychlotesty?
Určitě, je to úžasně rychlé, jednoduché. Test může provést každý praktický lékař či ambulantní specialista. Na testování PCR by pak chodili jen nejasné případy či pacienti s příznaky trvajícími déle než pět dní a negativním antigenním testem. Tyto testy se nyní zavádějí rozhodnutím vlády pro všechny pacienty a personál například v zařízeních poskytujících dlouhodobou péči či v domovech pro seniory. Testuje se také personál v domácí péči. Dovedu si proto představit i to, že antigenní testy by mohli používat i praktičtí lékaři. Jestliže by antigenní test ukázal pozitivitu, znamenalo by to, že příchozí má s velkou pravděpodobností covid. Mohl by jít hned do izolace a vůbec by se nemuselo čekat na PCR. Díky tomu by se vše zrychlilo a zlevnilo. To je naše zkušenost z nemocnice.

* Máte stejné testy, jaké používají na Slovensku při plošném testování?
To nevím, druhů je víc, ale testy od stejné firmy jako my používá i Fakultní nemocnice v Plzni a byly také testovány ve fakultní nemocnici Motol.
* Jisté ale určitě je, že kdyby se zavedly ve větší míře, podchytili bychom víc lidí s covid-19. Dá se to tak říci?
S jejich pomocí bychom rychle našli ty, kteří mají chorobu v akutní fázi.

* Někdo říká, tyto testy jsou špatné, protože část lidí neodhalí, ale nemělo by se uvažovat opačně? Že je lepší, když odhalí alespoň část než nic? Tito lidé pak nemoc neroznášejí a jsou v izolaci. Dá se to tak říci?
Určitě. Rychlotest nám v boji s covid19 může velmi pomoci. A pokud lékař rozumí omezením testu, dokáže si s ním poradit.

* Proč už tyto testy dávno hygienici nedoporučovali?
Antigenní testy jsou k dispozici relativně krátce, zhruba od poloviny září. V Klatovské nemocnici jsme měli testy k dispozici jako jedni z prvních. A na základě našich výsledků jsme připravili algoritmus, jak testy požívat, na co si dát pozor, poslali jsme dokument do dalších krajských nemocnic Stod, Domažlice a Rokycany s doporučením, že si testy mají také objednat. Celostátně se mohlo postupovat obdobně a celý proces se tak mohl urychlit o dva až tři týdny. Kromě nynějšího vládního nařízení se tyto antigenní testy už mohly distribuovat i mezi praktické lékaře. Mělo se jim říci: testujte a používejte testy tak a tak.
* V ostatních krajských nemocnicích už je také používají?
Do Stodu si je už objednali, v Domažlicích a Rokycanech je začnou také využívat. To ale přece nemohu řídit já, to má řídit Ministerstvo zdravotnictví a připravit také způsob úhrady těchto testů. V nemocnicích mají velké využití u pacientů s příznaky, obzvláště pokud trvají do pěti dnů. Pak uděláme výtěr z nosohltanu a když je za 15 minut výsledek pozitivní, je vysoce pravděpodobné, že pacient má covid19.
* Jsou testy na trhu? Slováci, kteří s jejich pomocí testují plošně, asi dokázali, že jich je dost...
Dodavatelů je víc. Námi využívaný test je kvalitní a ještě za dobrou cenu. Celkově je určitě testů dostatek.

* Jak zajistit, aby se test využíval?
Základ je odpovídající úhrada za provedený test a jeho vyhodnocení. Cena musí zahrnovat čas potřebný k vyšetření, ochranné pomůcky, desinfekci prostoru a zapsání výsledku. Myslím, že celková cena úhrady mezi 400 a 500 Kč by náklady mohla pokrýt.

Jitka Šrámková 

05.11.2020      Mladá fronta DNES ~ Strana  14 ~ 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme