Petr Suchý: Komunisté ve vedení mně vadí

24. 6. 2015

* Byl jste zvolen novým krajským předsedou TOP 09. Ve funkci nahrazujete celostátního místopředsedu strany Marka Ženíška. Ten se rozhodl na postu po šesti letech nepokračovat a vyjádřil vám podporu. Kdy padlo rozhodnutí, že budete kandidovat?

Spělo to k tomu dva roky, kdy jsem dělal krajského místopředsedu. Měl jsem na starosti i volby jako volební manažer. Marek Ženíšek se chce naplno věnovat celostátní politice. Naše spolupráce na úrovni regionu mu usnadnila rozhodování. Věděl, že má vedení komu předat.

* Mění se tedy pro vás něco? Dal jste si jako nový krajský šéf strany nějaké cíle?

Samozřejmě mám nyní větší odpovědnost. Cílem jsou krajské volby, které nás čekají příští rok. Chceme zabránit tomu, aby se komunisté znovu dostali do krajské rady. Jejich přítomnost ve vedení kraje mně vadí. Myslím si, že jsme pravicový region.

* Krajského sněmu, který se konal o víkendu v Plzni, se zúčastnil i plzeňský biskup František Radkovský. Co jeho přítomnost na schůzi značí?

Plzeňského biskupa Františka Radkovského si vážíme. Pomáhali jsme mu například s opravou školy. Jako konzervativní strana takové autority uznáváme. Proto jsme ho pozvali a jsme rádi, že naše pozvání přijal.

* V jaké kondici je nyní krajská TOP 09? Změnila se situace od roku 2009?

Máme jen dvě regionální organizace, jednu v Plzni a druhou na Klatovsku a Domažlicku. Naopak nám chybí na Plzni-severu a na Plzni-jihu. TOP 09 má starostu Přeštic, starostu Zbirohu nebo místostarostu v Blovicích. Ti by měli dostat více prostoru.

* Strany, které existují delší dobu, se dnes potýkají s úbytkem členů. Jak je na tom TOP 09 v Plzeňském kraji?

Je pravda, že počet členů klesá, ale jsou to jednotky procent. Mnohem raději budu mít ve straně deset aktivních členů než neaktivních padesát, kteří budou mít členství jen zapsané. Jsem rád, že se nám daří oslovovat mladé lidi, kteří se nyní dostali i do krajského výboru.

* Jste ředitelem softwarové firmy. Co vás vlastně přivedlo do politiky?

Když se v roce 2009 zakládala topka, oslovil mě Marek Ženíšek, se kterým jsem se znal. Říkal jsem si, že je lepší něco dělat, než jen nadávat v hospodě. Jako podnikatel nejsem na politice závislý. Chci, aby se některé věci změnily k lepšímu.

24.6.2015 Právo str. 10 Jihozápadní Čechy                                                          Jan Švábek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme