Ondřej Ženíšek: Musíme teď v opozici přitvrdit

29. 10. 2014

Před komunálními volbami si Ondřej Ženíšek myslel, že by se jeho TOP 09 mohla stát černým koněm voleb v Plzni. To zřejmě nevyšlo. V roce 2010 TOP 09 ve městě získala 12,3 procenta hlasů a sedm míst na radnici zastupitelů. Teď už to bylo jen devět procent a míst pět. „Volby pro nás byly nečekanou porážkou. Předpokládali jsme například, že budeme mít lepší výsledek než ODS. Co bylo příčinou neúspěchu analyzujeme. Může to mít několik důvodů,“ říká dnes volební lídr a šéf TOP 09 na Plzeňsku Ondřej Ženíšek.

Očekávalo se, že ODS odpadne hodně příznivců a podstatná část z nich přejde k vám. Proč to nevyšlo?

Voliči ODS pravděpodobně vnímají situaci města Plzně jako dobrou. To, co jsme kritizovali, tedy utrácení peněz na různé megalomanské stavby, asi voliči nepovažovali zásadní problém. Navíc nedobrý výsledek v komunálních volbách měla TOP 09 v podstatě v celé republice. Nechci to svádět jen na celostátní vedení TOP 09, ale nějakou roli v tom asi sehrálo.

Před komunálními volbami v roce 2010 jste byli nová strana, naplno působila popularita knížete Schwarzenberga a na kandidátce jste měli známého divadelníka Antonína Procházku. Teď noví už nejste, kouzlo knížete vyprchává, Procházka do voleb nešel. Mohou tohle být příčiny propadu vaší strany v Plzni?

Asi také. V médiích byli zástupci TOP 09 vidět hlavně kvůli kritice Ruska, Putina, bývalých členů StB, ANO, Andreje Babiše. Možná jsme zapomněli opakovat a vyzdvihovat to pozitivní, co bychom chtěli přinést.

Řeknu tři zkratky: KDS, ODA, US-DEU. Strany, které zmizely z politické scény. Nemáte pocit, že TOP 09 je na podobné cestě?

Věřím, že ne. Nedávné volby do Evropského parlamentu ukázaly, že nějakou pozici máme. Ty komunální sice dopadly mnohem hůř, než jsme čekali, ale stále na tom nejsme úplně špatně a doufám, že se současná situace obrátí.

Nedoplácíte na to, že vám chybí základ - členové - kteří například pomáhají přežít krizi ODS?

To je určitě jeden z našich problémů, že je naše členská základna malá. Je to také jedno z témat, na která bychom se chtěli zaměřit a pokusit se počet členů navýšit. Není to ovšem nic jednoduchého. Snažili jsme se o to roky, ale zájem lidí vstupovat aktivně do politiky je čím dál nižší. Pokud už mají zájem, tak je spíš přitahují nějaká nová hnutí.

Jedním z těch nových hnutí je ANO, které šlo do komunálních voleb poprvé. Nakolik se jeho nástup podle vás odrazil ve volebním výsledku TOP 09?

Určitě nám ANO nějaké hlasy ubralo. Ale je také možné, že se část našich bývalých voličů vrátila k ODS a možná i někteří ke KDU-ČSL. Také si myslím, že část našich příznivců zůstala při volbách doma. Podle našich informací o věkovém složení voličů, zejména mladých lidí proti jiným volbám hlasovalo minimum.

Po volbách jste se dostali do nedobré situace. Všechny opoziční strany v Plzni ztratily. Jednou z cest ke zlepšení pro vás mohla být účast v nové koalici, která radnici bude vládnout. Proč jste se do ní nedostali?

Mám pocit, že varianta, kdy bychom byli v radě města, měla mizivou šanci. Po volbách tady vznikl nápad vytvořit pravicový blok ODS, TOP 09 a Občané patrioti. Občané patrioti se k tomu nevyslovili a s ODS jsme se domluvili, že budeme postupovat co nejvíc jednotně. Pak jsme se dozvěděli, že ČSSD a Občané patrioti si plácli v podstatě už před volbami. K tomu pak získali příslib KDU-ČSL. Při jednáních se zástupci ČSSD a ODS jsme požadovali dvě místa v radě města. Nakonec jsme byli ochotní ustoupit na jedno místo, ale spíš v pozici náměstka primátora v oblasti, která má nějaký význam. Nabízeli nám ale jen jedno místo v radě a to nám vzhledem k výsledkům voleb přišlo nefér. Já si nejsem jistý, že bychom se do koalice dostali, i kdybychom kývli na nabídku jednoho radního.

Jak se ukázalo, být v opozici pro vás nebylo výhodné. Co budete dělat, abyste se za čtyři roky ze zastupitelstva nevytratili?

Bude dost záležet na tom, jestli se během těch čtyř let situace nezmění. Je otázka, jestli koalice ČSSD, ODS, Občané patrioti a KDU-ČSL čtyři roky vydrží. Další otázkou je, zda ANO vydrží v Plzni čtyři roky a jakou pak bude mít celostátně pozici. Ale samozřejmě bude záležet zejména na tom, co my ty čtyři roky budeme dělat. Určitě budeme mít horší podmínky než dosud, například v tom, že budeme méně vidět, protože nejsilnější opoziční stranou je ANO. Doufám, že se nám podaří využít nadějné situace na některých městských obvodech, kde by snad naši lidé ve vedení měli být.

Městské obvody jsou o něco níž než radnice města a k vylepšení pozice v plzeňské komunální politice nemusí stačit. Neříkáte si, že je třeba vymyslet ještě něco dalšího?

Zatím si dáváme dohromady připomínky a komentáře ke kampani nebo k našemu postupu v povolebním vyjednávání. Určitě budeme muset v opoziční práci přitvrdit a přemýšlíme co udělat, abychom byli víc vidět. Mohli bychom zkusit například vydávat nějaký časopis. Počítám s tím, že se budeme víc stýkat s lidmi z neziskových organizací nebo v různých klubech.

Zhruba před čtyřmi pěti roky se k vám lidé hrnuli, vstupovali do TOP 09. Už jste zaznamenali, že po přílivu nastal odliv?

Poslední dva tři roky to vypadá tak, že pár lidí odejde a pár se jich zase přihlásí. Takže žádné radikální výkyvy v počtu členů nemáme. V Plzni je nás kolem stovky a v rámci kraje ke dvěma stům. Na ně jsou ale napojeni další lidé, kteří s námi sympatizují.

Neozvali se po volbách lidé, kteří by vám říkali: Dopadlo to hrozně, Ženíšku, měl bys skončit?

Zatím ne. Ale to může být i tím, že TOP 09 nedopadla dobře v rámci celé republiky. Z krajských měst jsme po Praze na tom nejlíp. Kdybychom jinde skončili skvěle a v Plzni měli jen těch devět procent, pak bych pravděpodobně sám nabídl rezignaci.

Jak byste situaci TOP 09 po komunálních a senátních volbách charakterizoval? Jako začátek boje o přežití?

Neřekl bych, že to bude přímo boj o přežití. Ale TOP 09 bude bojovat, aby se z ní natrvalo nestala strana, která dostává ve volbách pět až deset procent.

Kvůli volbám do Evropského parlamentu se TOP 09 dala dohromady s Jiřím Pospíšilem, někdejším místopředsedou ODS, který je zřejmě stále populární. Proč jste ho víc nevyužili také před komunálními volbami v Plzni? Objevil se jen na několika inzerátech.

Byl to zčásti důsledek toho, že Jiří Pospíšil musel jezdit do Bruselu a v Plzni se navíc možná nechtěl přímo angažovat kvůli vazbě na lidi z ODS. Ale je pravda, že zástupci některých stran z toho měli asi trochu strach a ptali se, jestli bude Pospíšil na billboardech. Já jsem i zájem měl, ale pochopil jsem, že z jeho strany asi chyběla vůle.

Jiří Pospíšil nedávno říkal, že má zájem být v zastupitelstvu kraje ale v komunálních volbách kandidovat nechtěl. Počítáte s ním tedy pro ty krajské?

Je to jedna z variant. Je sice na takové úvahy ještě trochu brzo, ale patrně by nám to mohlo v krajských volbách pomoci.

 

24.10.2014 Mladá fronta DNES str. 03 Kraj Plzeňský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme