Odstranit, upravit, nebo nechat být? Město znovu řeší, co s památníkem československo-sovětského přátelství

25. 9. 2023

Socha s nápisem Československo-sovětská smlouva 1943 stojí na Anglickém nábřeží v Plzni v těsné blízkosti druhého památníku, který je věnován obětem komunistického teroru. Debaty o tom, co bude s objektem oslavujícím někdejší režim Ruska, se vedou už několik let. Podle vedení magistrátu projde celé území proměnou a budoucnost sochy se teprve bude řešit. Možná se přemístí, možná zmizí a možná se jen upraví problematický nápis.

„Považujeme za absurdní, že právě v Plzni dodnes přežívá tento ostudný artefakt připomínající jednu z nejostudnějších kapitol naší země, éru komunistické husákovské normalizace, kdy jsme byli okupovanou zemí. Komunisté se snažili přepsat historii a chtěli, aby lidé zapomněli, kdo osvobodil Plzeň, či jak se tamní lidé jako první ve východním bloku vzbouřili proti komunistům po ohlášení měnové reformy,“ připomněl předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát v otevřeném dopise adresovaném plzeňskému primátorovi. 

Tématem se zabývalo městské zastupitelstvo na svém posledním jednání. „Nestálo by za zamyšlení, jestli alespoň neodstranit nápis odkazující na podpis smlouvy z roku 1943? Socha není památkově chráněná a myslím, že stojí za zamyšlení, jestli s tím něco neudělat. Myslím, že by si to obyvatelé města, které osvobodila americká armáda, zasloužili,“ uvedl zastupitel Radoslav Škarda (TOP 09).

„Útvar koncepce a rozvoje města Plzně zpracovává návrh řešení tohoto prostoru. Předpokládám, že památník nebude moci být součástí tohoto prostoru. Až studie bude hotova, tak ji určitě předložíme,“ reagoval technický náměstek Pavel Bosák (Piráti). Jeho slova upřesnila ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká, podle které má město už stanovené podmínky pro studii centrální oblasti dotčeného území a nyní zadávají podrobnější řešení s tím, že vypíšou architektonickou soutěž. 

Štítky
Osobnosti: Radoslav Škarda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme