Obrazy mezi hamburgery?

Vyjádření TOP 09 a STAN k plánu hejtmana Chovance umístit Západočeskou galerii do budoucího objektu Corso na Americké třídě v Plzni

5. 6. 2012

V úterý 28. května 2012 vydal Plzeňský kraj tiskovou zprávu, ve které prezentuje záměr spojit budoucnost Západočeské galerie s privátním projektem firmy Amadeus Real v místě, kde donedávna stával Dům kultury. TOP 09 a STAN považují tento krok za vrchol kulturního barbarství v podání krajské ČSSD, které je maskováno floskulí o příspěvku kraje k projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Jedná se o pokračování chaotických a nekoncepčních kroků ČSSD v oblasti kultury, které byly započaty devastací do té doby vynikající galerie Klatovy/Klenová radním Koubíkem. Tento návrh je atakem na podstatu fungování Západočeské galerie. Zároveň to znamená, že by se pozitivní koncepce rozvoje této instituce nastavená v posledních letech absolutně zničila. Budou se snad obrazy s mimořádnou hodnotou vystavovat mezi butiky a hamburgery?

V minulosti byla na novou budovu Západočeské galerie vyhlášena architektonická soutěž na lokalitu U Zvonu, která splňovala nejpřísnější měřítka. Do soutěže se přihlásilo několik desítek uchazečů, byla posouzena odbornou porotou. Vítězný projekt je v tuto chvíli prakticky připraven k realizaci, kraj ovšem tvrdí, že nemá na realizaci peníze.

"Nová budova Západočeské galerie se tak mohla stát významnou stavbou zajišťující rozvoj cestovního ruchu a kultury nejen v samotné Plzni, ale i v celém kraji, což by jistě přineslo více pracovních míst a pomohlo by prezentovat i další turistické cíle Plzeňského kraje," říká Michal Vozobule, předseda zastupitelského klubu TOP 09 v Plzni.

"Investiční priority kraje jsou nám velkou záhadou. Vládnutí ČSSD přineslo do této oblasti zmatek, který vyústil ve velké utrácení peněz do několika vybraných projektů. Neustále slyšíme, že chybí finanční prostředky na silnice, školy a další infrastrukturu. Přitom nová nemocnice v Klatovech se oproti původním plánům prodražila již dvojnásobně, nakonec bude stát více než 1,5 miliardy korun," vypočítává Pavel Čížek kandidát TOP 09 a STAN na hejtmana Plzeňského kraje.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme