Nový velvyslanec Francie v ČR navštívil Plzeň. Jeho uznání sklidil Jaroslav Lobkowicz

27. 4. 2010
Od ledna roku 2010 zastupuje Francii v České republice nový velvyslanec. Je jím Pierre Lévy. V úterý 27. dubna absolvoval svou historicky první návštěvu Plzeňského kraje. Zde nejdříve jednal se členy Francouzské aliance v Plzni, jimž předsedá Ing. Jaroslav Lobkowicz - lídr TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj.

Na závěr setkání s příznivci frankofonní kultury, které Francouzská aliance tradičně sdružuje, poskytl pan velvyslanec rozhovor tiskovému oddělení TOP 09 Plzeňského kraje. V něm se věnoval hlavně tématu česko-francouzských vztahů a roli Evropské unie. Také se pozitivně vyjádřil o práci Jaroslava Lobkowicze v čele plzeňské centrály Francouzské aliance.


Pane velvyslanče, mohl byste zhodnotit společné zájmy Česka a Francie v Evropské unii?

Česká republika a Francie jsou aktivními členy Evropské unie. Usilovně pracují na jejím míru, prosperitě a hospodářském růstu.

Kde se naopak naše působení v EU rozchází?

Rozdíly se objevují v debatě o míře evropské integrace. Zde se však nesoulad objevuje mnohem méně než dříve. Jistě i vlivem světové ekonomické krize. Ta nutí členské státy unie postupovat pragmaticky. Bez ideologického hašteření.

Čím je Česká republika pro Francii specifická ve srovnání s dalšími státy střední Evropy?

Česká republika je zemí s dlouhou industriální tradicí. Je zároveň otevřená v přístupu k evropským partnerům. Obojí pro vás znamená velkou konkurenční výhodu. Zvláště z pohledu investorů.

Dopoledne jste jednal s předsedou Francouzské aliance v Plzni Jaroslavem Lobkowiczem. Jak vaše schůzka probíhala?

Rád bych připomněl, že jde o mou úplně první návštěvu Plzně a samozřejmě také plzeňské Francouzské aliance. Přesto si dovolím vyjádřit radost z aktivit, kterých se aliance pod vedením Jaroslava Lobkowicze účastní.

Francie je pověstná svou vinnou tradicí. Totéž platí pro některé regiony u nás. Ochutnal jste již nějaké víno odsud, konkrétně z Moravy? Dají se zdejší vína s těmi francouzskými porovnat?

Právě jste vyslovil otázku, která mě velmi zajímá. Moravská vína jsou nepochybně vynikající. Často však mívají odlišnou chuť oproti francouzským. Speciálně to platí u červených vín.


Vít Procházka, tiskové oddělení TOP 09 Plzeňského kraje
V Křimicích dne 27. 4. 2010.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme