Noví poslanci prý budou trpět, tvrdí Marek Ženíšek

12. 3. 2014

Jak se zabydlují nováčci v poslaneckých lavicích? Je jich většina a v řadě případů se ještě učí. Občas jsme svědky toho, že nováčci nevědí, jak se projednává to či ono, prosazují populistické novoty, jako zákaz alkoholu ve Sněmovně nebo se snaží zavádět novou módu.

Právě místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), která přišla s tím, že by z půdy Parlamentu měl zmizet všechen alkohol, předsedala schůzi Poslanecké sněmovny v zelené mikině s kapucí. Toto velmi neformální oblečení, které patří spíše do tělocvičny, jsme u vrcholných politiků na oficiální schůzi viděli prakticky poprvé.

Před necelými třemi roky přitom tiskový odbor Poslanecké sněmovny nařídil novinářům nutnost nosit společenské oblečení, pokud vcházejí na půdu dolní komory. Společenské kalhoty, košile a sako byla u pánů novinářů nutnost.

„Ten, kdo byl někdy na prohlídce britského parlamentu zjistil, že by tam nebyl jediný poslanec bez kravaty. Dámy si ale netroufám hodnotit, to je míra vkusu každého,“ reaguje na oblečení v Poslanecké sněmovně Marek Ženíšek (TOP 09), který ač patří mezi nováčky, tak by bez saka a kravaty do Parlamentu nevstoupil.

„Mě se to, jako chlapovi, špatně hodnotí. Osobně se ale snažím tomu dát tu důstojnost a zastupovat tam ty lidi, kteří mi dali hlasy. Chci je zastupovat odborně a také společensky na úrovni, protože o tom to je. Diskutovat můžeme jakkoli dlouho a hlasitě, ale jsme zákonodárci, kteří mají mít nějakou úroveň a to jak tu odbornou, tak i společenskou a to včetně etiky,“ říká Karel Šidlo (KSČM), jenž začal v Poslanecké sněmovně třetí volební období.

Jaroslav Lobkowicz (TOP 09), který v poslanecké lavici sedí už jedenáctým rokem, se k oblečení nechtěl moc vyjadřovat, vadí mu ale jiné věci.

„Co se mi hrubě nelíbí je to, že mnozí noví poslanci a poslankyně o sobě stále prohlašují, že nejsou politici. Před nedávnem, jsme měli jedno jednání, kde šéf výboru prohlásil, že vlastně není politik a že dané věci nerozumí, načež vystoupil jeden komunistický kolega poslanec, který řekl, že v momentě, kdy se dostanete, jako kandidát na billboard, tak se stáváte politikem. Říkat pak o sobě, že nejsem politik, je falešná výmluva,“ vysvětluje poslanec Lobkowicz.

„Co mě zaráží nejvíce, tak je to, že u mnohých nováčků přetrvává takové zděšení, jak ta Sněmovna vlastně funguje. Zjišťují, že Parlament je o demokratické diskuzi, že to není pouze fabrika na schvalování zákonů a že tam chtějí lidé přednést své názory a tím se diskuze prodlužuje. Někteří asi ještě nepochopili, do jakého tělesa byli zvoleni. To je mi jich trochu líto, protože asi budou trpět,“ dodává Marek Ženíšek.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme