Naxera: Nový pivovar bude v Přešticích do prázdnin

17. 1. 2017

Přeštice postaví na náměstí pivovar. Do prázdnin

    Sedmitisícové Přeštice staví městský pivovar. Vznikne do letních prázdnin za více než 18 milionů korun v bývalé restauraci a hotelu přímo na náměstí. „Nabídne pět druhů vlastních piv, jejichž ochranné známky stejně jako výroba piva zůstanou dlouhodobě v majetku města. Součástí bude restaurace se 150 místy. Výroba piva ve městě bude obnovena po 112 letech,“ konstatoval starosta Karel Naxera. V Plzeňském kraji jde o 36. pivovar, dva z nich jsou velké průmyslové, a to Plzeňský Prazdroj a Chodovar na Tachovsku.

            „Stavíme od konce prosince. V objektu nazývaném místními Peklo, kde byl předtím hotel. Původně šlo o zájezdní hostinec, který měl strategickou polohu mezi Plzní a Klatovy,“ uvedl Naxera. Provoz restaurace tam ukončil poslední nájemce v roce 2013. Přes 11 milionů korun budou stát stavební práce. Hostinec a varny budou v přízemí, větší část technologie ve sklepě. Pivovar bude mít kapacitu 1400 hektolitrů ročně. „Nabídneme minimálně pět druhů piv. Dnes už nestačí čepovat jen desítku a dvanáctku. Technologie umožní vařit také speciální piva typu ALE a IPA. Naším hlavním záměrem je, aby se chuťová nabídka výrazně rozšířila,“ uvedl Naxera.

            Město už podepsalo smlouvu na desetiletý pronájem s firmou PCP Brewery, která má zkušenosti z oboru a vyhrála v soutěži. Radnici bude platit měsíční nájem 31 tisíc korun a složí přes tři miliony korun zálohu, z níž se bude upisovat městu každý měsíc jedna stodvacetina. Radnice nechce pivovar a restauraci provozovat sama, protože to podle Naxery není jednoduché a jsou s tím spojená velká rizika.

            „Zájemců o provoz pivovaru bylo dost, ale vyhrála firma od Domažlic," řekl plzeňský pivovarník Josef Krýsl, který se v Česku i po světě podílel na stavbě téměř 70. pivovarů. Do Přeštic dodává technologii, která bude namontována do konce března. 

17.1.2017    Mladá fronta DNES    str. 16    Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme