Naxera: Bazén v Přešticích postavíme do roku 2024

17. 8. 2022

V Přešticích plánují bazén. Začít stavět by se mohlo už po novém roce

Stavět by se mohlo začít už na začátku příštího roku. Na začátku příštího roku by mohly Přeštice začít stavět nový bazén. Město dostalo od Národní sportovní agentury (NSA) příslib, že od ní na stavbu získá dotaci ve výši 90 milionů korun. V plaveckém areálu tak vznikne 25 metrů dlouhý bazén se šesti drahami, tribunou pro sto diváků či saunou. „Nyní probíhá tvorba projektové dokumentace k provedení stavby, která by měla být hotova na konci září tak, aby se na začátku října mohla vypsat soutěž na dodavatele. Pokud budeme mít uzavřenou smlouvu s dodavatelem, splníme poslední požadavek NSA a uzavřeme smlouvu o dotaci,“ řekl Deníku přeštický starosta Karel Naxera s tím, že smlouva o dotaci musí být podepsána do konce letošního roku. „Stavět by se tedy mohlo začít už na začátku roku 2023 a v roce 2024 by mělo být hotovo,“ upřesnil Naxera.

Bazén by měl vyrůst v blízkosti Základní Školy Josefa Hlávky v ulici Na Jordáně. „Projekt počítá také s výukovým a relaxačním bazénem, dětským bazénem a brouzdalištěm. Kromě nezbytného hygienického zázemí bude návštěvníkům k dispozici rovněž občerstvení, infrasauna, finská sauna, solná pára a vonná pára,“ vyjmenoval starosta. Cena stavby byla v loňském roce odhadnuta na cca 130 milionů korun, značnou část by měla pokrýt právě dotace, zbytek by doplatily Přeštice z městské kasy. „Přesnou částku se ale dozvíme, až bude vysoutěžený dodavatel,“ poznamenal Karel Naxera.

Upozornil, že nespornou výhodou v době energetické krize je to, že bazén bude zásobený teplem z obnovitelných zdrojů ze systému přeštického centrálního zásobování. O potřebě plaveckého areálu se v Přešticích hovoří už desítky let, poslední plán stavby dostal konkrétní obrysy až v roce 2014, kdy zastupitelstvo dalo souhlas k vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí. Přeštice čekají ale také na další významný projekt, a sice obchvat města, který by mělo Ředitelství silnic a dálnic začít stavět v roce 2024. Podle starosty by tak mohl bazén odvrátit úbytek lidí, kteří by už kvůli obchvatu neměli důvod do Přeštic zajíždět. Na plavecký areál už se těší i paní Jana, dvaapadesátiletá obyvatelka Přeštic. „Máme tu snad všechny služby, jediné, co opravdu chybí je právě bazén. Doufám ale, že se v době krize stavba nezastaví a za dva roky už si budeme moci chodit zaplavat i v zimě,“ řekla Deníku.

Barbora Hájková

11.08.2022 plzensky.denik.cz ~  ~ Rubrika: Plzeňsko ~ Infotype: Nepojmenováno ~ Datum importu: 01.01.0001 00:00 ~ RU / den: 14 975 ~ Země: Česko ~ AVE: 5 990,00 Kč ~ GRP: 0,17

https://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v-presticich-planuji-bazen-zacit-stavet-by-se-mohlo-uz-po-novem-roce-20220811.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme