Návštěva Karla Schwarzenberga v Plzni

22. 11. 2012

Karel Schwarzenberg navštívil ve středu 21. 11. 2012 v rámci své prezidentské předvolební kampaně Plzeň.

V půl páté ho nejprve před budovou ZČU přivítali jeho podporovatelé – studenti v tričkách od Davida Černého „Karel for president." Od 17:00 hodin se pak spolu s dalšími kandidáty zúčastnil prezidentské volební debaty se studenty Západočeské univerzity v Husově ulici. Do zcela zaplněné posluchárny dorazilo kolem pěti stovek zájemců a hovořilo se o krizi, diplomacii i obchodu s Čínou. Karel Schwarzenberg uvedl, že krize je obvyklou součástí ekonomického cyklu. „Stejně jako byla krize koncem 19. století a pak ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Od druhé světové války do začátku krize Evropa rostla, ale to období, a je mi vás líto, končí," konstatoval ke studentům Schwarzenberg s tím, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost. „Víc patentů musíme kupovat, než prodáváme. Jsme závislí na duchovních pokladech minulosti, musíme se snažit náš přístup k životu změnit, posledních dvacet třicet let jsme žili lážo plážo," konstatoval Schwarzenberg.

Poté se prezidentský kandidát přesunul do Restaurace a pivnice 12 v Kopeckého sadech, kde jej nejprve od 20.00 hodin naučil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka jak správně čepovat plzeňské pivo. „Když jsme se naposledy setkali s Karlem Schwarzenbergem v Plzni v roce 2009, získal tehdy titul čestný znalec neboli Honorary Connoisseur piva Pilsner Urquell, který stvrzuje jeho příslušnost ve společnosti čestných ambasadorů plzeňského piva ve světě. Dnes večer si s Karlem společně vyzkoušíme, jak správně načepovat plzeňské pivo," řekl Václav Berka.

Poté již nastal čas na diskusi s příchozími podporovateli, kteří v počtu téměř dvou set zcela zaplnili prostor pivnice. I když většina musela celý večer stát, zájem o debatu s „Karlem" byl tak velký, že to nikoho neodradilo a všichni zůstali až do konce. A vyplatilo se. Na konci večera totiž na Karla Schwarzenberga čekalo překvapení. Dorazila totiž známá autorská dvojice Dubnička - Lahoda, která přichystala pro "Karla" překvapení. Složili mu ještě během odpoledne jako dárek k jeho kandidatuře píseň "Na Hrad, Karle!", kterou mu naživo v premiéře na místě zazpívali.

Plzeňský herec a režisér Vilém Dubnička neskrýval svou radost ze setkání s Karlem Schwarzenbergem. „Jsem moc rád, že jsme mohli Karlu Schwarzenbergovi zahrát. Je to pro nás jediný možný kandidát na prezidenta. Doufám, že se mu naše píseň líbila," řekl autor slov zbrusu nové písně, jejíž nápěv začíná slovy „pro tebe a i pro mou dcerku, chci prezidenta z rodu Schwarzenbergů."

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme