Na webu Přeštic visí kromě nákupů tužek všechny smlouvy

12. 2. 2015

Město chce být co nejvíce transparentní, podobně jako Plzeňský kraj či Plzeň. Na webu Přeštic se v letošním roce pod kolonkou samospráva objevila novinka. Město zveřejňuje všechny smlouvy, objednávky a faktury za více než 20 tisíc korun. Vedení prý nechce nic zatajovat a úředníci to zvládnou. Co nové zastupitelstvo k tomuto kroku vedlo? „Chceme být maximálně transparentní a nemáme v úmyslu cokoliv skrývat. Ať se každý podívá, jak hospodaříme, kdo vyhrává městské zakázky a kolik za to dostane,“ vysvětlil starosta města Karel Naxera (TOP 09). Zveřejněné smlouvy jsou celé, pouze se začerněnými osobními údaji, případně se jmény jiných osob než příjemců veřejných peněz. Vyvěšování všech smluv není příliš obvyklé. Obce se mu brání hlavně kvůli tomu, že by to zejména ty menší a malé, které nemají úředníky, nadměrně zatížilo. Krajští starostové se na tom vloni shodli na jednání se Svazem měst a obcí, které se konalo v Plzni. „Cílem je informovat občany, veřejnost a také novináře o rozsahu a příjemcích veřejných prostředků. Úředníci to zvládnou, takže náklady na zveřejňování smluv a faktur jsou minimální,“ říká místostarosta Marek Krivda.

 Dvacetitisícovou hranici město podle místostarosty zvolilo proto, aby nemuselo „zveřejňovat drobné nákupy jednotlivých položek například nákupů benzínu, které by web zahltily a znepřehlednily.“ Přeštice navíc začaly také pořizovat videozáznamy z jednání zastupitelstva, které si pak lidé mohou pustit na serveru YouTube.

Podobně jako Přeštice už se smlouvami nakládá Plzeňský kraj. Rozdíl je v tom, že kraj operuje s většími částkami, a tak smlouvy zveřejňuje od 200 tisíc Kč. „Dělá se to prostřednictvím tzv. Centrálního nákupu, do kterého se lze dostat i z webových stránek Krajského úřadu. Ze zákona pak musíme zveřejňovat veškeré smlouvy nad 500 tisíc Kč,“ vysvětlil mluvčí Krajského úřadu René Zeithaml.

Pětisettisícovou povinnost má také město Plzeň, jež smlouvy zveřejňuje dokonce dvojmo. „Dělali jsme to totiž už před zákonnou povinností,“ konstatoval Petr Vágner z kanceláře tajemníka Magistrátu města Plzně. Na webu města lze podle něj najít také smlouvy s částkami vyššími než 50 tisíc korun a také všechny smlouvy o poskytovaných dotacích za několik let zpátky.

12.2.2015 Plzeňský deník str. 02 Plzeňsko PAVEL KORELUS

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme