Místopředseda TOP 09 přímo z Kyjeva: V Kremlu se jen smějí, jak Zeman poctivě papouškuje jejich propagandu. Tady to lidi uráží

5. 12. 2014

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek je na Ekonomickém fóru v Kyjevě. Exklusivně pro ParlamentniListy.cz poskytl rozhovor nejen o jeho poslání, ale také o aktuální situaci a názorech v ukrajinské metropoli i na východě země.

Co řešíte v Kyjevě? Jaké otázky, problematiku, co například konkrétně?

V Kyjevě se účastním Ekonomického fóra, které pořádá TOP 09 spolu s Českou – Středoasijskou obchodní komorou, plným názvem Implementace české zkušenosti čerpání evropských fondů a rozvoj sféry komunálního hospodářství v období asociovaného členství Ukrajiny v Evropské unii. Jedná se o konkrétní projev pomoci Ukrajině. Zkušenosti ČR jsou sdělitelné a mohou Ukrajině pomoci, aby se lépe připravila a vyvarovala chyb, kterých jsme se dopouštěli my. Řešila se konkrétní rozvojová pomoc EU pro Ukrajinu, která v letech 2014–2020 bude mít hodnotu 1,5 miliardy Eur a se započtením finančních nástrojů pomoci evropských finančních institucí (EIB, EBRD) se bude jednat o částku 11 miliard eur.

Dále pak doufám, že je to jen začátek dlouhodobější spolupráce, která bude obohacovat obě strany. Také jsem účastníky konference ujistil, že v České republice napříč politickým spektrem, ať už je to vláda či opozice, panuje shoda v tom, kdo je agresor na Východní Ukrajině a kdo porušuje mezinárodní právo, a že mi je proto nesmírně líto, když prezident Zeman říká to, co říká. Že to jsou výroky, které jsou v přímém rozporu s tím, jak se věci doopravdy mají a odehrávají a poškozují nás nejenom v očích Ukrajiny, ale celého západního světa. A následně jsem se za ně omluvil.

Jaká je tam situace v těchto dnech?

Co se týče vojenského hlediska, příměří se nedodržuje, protože údajně pokračuje odstřelování doněckého letiště. Podle nových informací má být nové příměří platné od pátku. Ruská federace nedodržuje Minské dohody, navíc Kyjev jedná již přímo s Kremlem, což je podle mě jasným důkazem, že tam ruská vojska operují. Na druhou stranu jsem rád, že se na Ukrajině ustanovila po parlamentních volbách stabilní vláda, kterou vyhrály proevropské strany. Je zde vidět jasná shoda vlády, která bude udržovat proevropský směr, s prezidentem.

Jsou tam známé výroky prezidenta Zemana k Ukrajině? Jak se na ně reaguje?

Kromě starších výroků, jako bylo například popírání přítomnosti ruských vojsk na Ukrajině, nejvýraznějším výrokem z nedávné doby je jeho doporučení Ukrajině, kdy se odvolává na „finlandizaci“, tedy v překladu podřízení se Ruské federaci v rámci uchování své vlastní suverenity, pak pokračoval tím, že Ukrajina do NATO nepatří, měla by se podřídit Rusku. Proto jsem považoval za vhodné se omluvit. Výroky prezidenta Zemana nám v Rusku nepomohou, tam se mohou akorát tak smát, že naše hlava státu poctivě papouškuje jejich propagandu a na Ukrajině nás poškozují. Rezonují tu velmi silně a troufám si tvrdit, že prezident Zeman tím komplikuje a poškozuje bilaterální vztahy ČR s Ukrajinou.

Jak se tam vůbec reaguje na Českou republiku?

Česká republika je tu vnímána jako někdo, kdo si prošel podobnou historickou zkušeností komunistické vlády, jako si prošla sama Ukrajina, jako země, která je již deset let členem EU a jejíž zkušenosti mohou Ukrajině pomoci. Proto výroky prezidenta Zemana jsou brány jako něco, čemu nerozumějí a co je uráží.

a pak na EU?

Jsem přesvědčen, že Evropská unie je odhodlána prohlubovat s Ukrajinou vzájemné vztahy. Konkrétním výrazem tohoto odhodlání je červnový podpis a zářijová ratifikace dohody o přidružení, jež mimo jiné zahrnuje prohloubenou a komplexní zónu volného obchodu. I když účinnost dohody o volném obchodu s EU byla odložena do roku 2016, má tato ambiciózní a na budoucnost zaměřená dohoda obrovský potenciál prohloubit vzájemnou spolupráci. S odložením účinnosti spojené s prodloužení provozního režimu autonomních obchodních preferencí pro ukrajinské vývozce do konce roku 2015 je bezprecedentním gestem podpory a solidarity EU s Ukrajinou.

Jaký máte názor na vyjádření německého ministra zahraničí, že by Ukrajina neměla být v NATO?

Podle Steinmeiera je nejdříve potřeba politicky stabilizovat Ukrajinu a až poté bude možné řešit možný vstup Ukrajiny do NATO, nicméně NATO i EU jsou připraveni Ukrajině pomoci na jakékoli úrovni. I my jsme připraveni podpořit jakákoli opatření NATO či EU, která budou v podobě sankcí nebo dalších omezení směřovat proti Ruské federaci, stejně tak jsme připraveni podpořit jakoukoli formu pomoci Ukrajině. Ukrajině musíme umožnit, aby se mohla sama bránit proti rozpínavosti Ruska.

Jaké jsou v Kyjevě aktuální názory na vyjadřování Vladimira Putina?

Pokud vím, tak Putin řekl, že to, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny, je podle něj tragédie, na které Rusko nemá zájem. Vztahy Moskvy a Kyjeva označil za bratrské s tím, že Rusko bude Ukrajinu respektovat jako "bratrskou" zemi. Každý na Ukrajině ví, co v případě Ruska znamená "bratrská" pomoc.

Jsou na fóru nějací další zajímaví lidé z Evropy či mimo ni?

Fóra se účastním spolu s poslankyní TOP 09 Markétou Adamovou, účastníci z řad ukrajinských partnerů jsou funkcionáři  municipiálních a vládních struktur a představitelé komunálních podniků.

Jak budete v Kyjevě dlouho?

Fórum je jednodenní, v pátek se vracím zpět do Prahy.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Mistopredseda-TOP-09-primo-z-Kyjeva-V-Kremlu-se-jen-smeji-jak-Zeman-poctive-papouskuje-jejich-propagandu-Tady-to-lidi-urazi-348684

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme