Místo trati z Plzně do Chrástu vznikne cyklostezka

10. 1. 2019

Rozebírání trati z Plzně do Chrástu

 

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka

--------------------

Po otevření nejdelšího železničního tunelu v Česku přestala po 156 letech fungovat trať z Plzně do Chrástu. Pomalu z ní mizí koleje. Místo ní má vzniknout cyklostezka. Projekt je hotový už deset let. Kdo ho zaplatí, ale zatím jasné není.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Ještě 8. prosince po kolejích vedoucích z Plzně přes Chrást do Prahy jezdily vlaky. O den později už spoje projížděly nejdelším železničním tunelem v Česku. Od té doby je stará trať prázdná. Pryč už je i část kolejí.

 

Radka PISTORIUSOVÁ, mluvčí SŽDC

--------------------

Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek bylo zastaveno odstraňování kolejí na původní trati. V současné době tam zůstaly zhruba čtyři kilometry kolejí.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Místo této původní trati do Prahy by v úseku mezi Plzní a Chrástem měla vzniknout 8 kilometrů dlouhá cyklostezka. Tento projekt řeší plzeňský magistrát společně s krajem a Správou železniční dopravní cesty už přes deset let. V jednání jsou teď dvě varianty. A to spolupráce mezi plzeňskou radnicí, krajem a Správou železniční a dopravní cesty. Cyklostezka by se tak rozdělila na dvě části. Magistrát by pozemky pod svým úsekem, tedy mezi Plzní a Bukovcem, směnil za jiné, od Bukovce až po Chrást by je kraj ale musel vykoupit.

 

Michal VOZOBULE, náměstek primátora /TOP 09/

--------------------

My bychom řešili majetkově koleje do Bukovce, tam už jsou koleje sundané, takže bychom potom na tom tělese mohli udělat cyklostezku, a od Bukovce dál si to potom řeší Plzeňský kraj.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Pokud se kraj se Správou železniční dopravní cesty dohodne na výkupu pozemků, bude tato část kolejí ještě zapotřebí.

 

Pavel ČÍŽEK, náměstek hejtmana /STAN/

--------------------

My bychom rádi tam ponechali na části trati jednu kolej, která samozřejmě bude odpojena, a sloužila by jako taková turistická drezína.

 

Michal VOZOBULE, náměstek primátora /TOP 09

--------------------

Pokud se nedomluví, tak vstoupíme znovu do jednání se SŽDC o směně celého toho tělesa až k Chrástu.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Kdo cyklostezku nakonec vybuduje, kdy bude hotová a kolik bude stát, zatím ani jedna ze stran neví. Další jednání začnou na začátku příštího roku. Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději v březnu. Lucie Pelanová, Česká televize.

Lucie Pelanová, Česká televize.

20.12.2018    ČT 1    str. 12    18:00 Události v regionech - Praha

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme