Miroslav Kalousek: Čížek je silný kandidát

19. 1. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v Plzni podpořil lídra kandidátky TOP 09 a Starostové do krajských voleb Pavla Čížka. „Zkušenost s komunální politikou, na jejímž poli je starosta Spáleného Poříčí prokazatelně úspěšný, je pro občany jistotou, že jejich zástupce v kraji bude znát jejich potřeby z bezsprostřední blízkosti. Je to silný kandidát,“ okomentoval nominaci Miroslav Kalousek.

Během návštěvy Plzeňského kraje se ministr financí spolu s předsedou plzeňské TOP 09 Markem Ženíškem ještě setkal s biskupem plzeňským Mons. Františkem Radkovským a hejtmanem kraje Milanem Chovancem.

Na Plzeňské diecézi se vedle spolupráce s Ministerstvem financí stalo tématem i vyrovnání státu s církvemi. „Napravení historických křivd je povinností právního státu, v České republice se přitom čeká na vyrovnání s církvemi už dvacet dva let. Je to v podstatě historická událost. Ekonomická odluka církví od státu ale znamená i velkou úlevou pro mnohé obce v Plzeňském kraji, jejichž rozvoj je znemožněn blokací majetku, u kterého jsou nedořešené vlastnické vztahy. Teprve majetkové narovnání obcím umožní například výstavbu bytových jednotek či průmyslových zón. A také čerpání dotačních titulů na jejich správu,“ popsal problematiku vyrovnání s církvemi místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Jsme poslední země postkomunistického bloku, která nenašla způsob, jak se vypořádat s otázkou napravení křivd církvím. Nyní dojde k výrazné odluce, duchovní už přestanou být placeni ze státního rozpočtu a církve je budou samy vyplácet ze svého majetku. Věřím, že už by se žádná vláda nechtěla vrátit zpět do komunistického režimu,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

Ekonomická odluka církví od státu, prosazovaná TOP 09, bude ve vztahu k obcím v Plzeňském kraji znamenat nový impuls k rozvoji. Právě strategie rozvoje celého kraje byla tématem setkání s hejtmanem Milanem Chovancem i s poslanci TOP 09 a Starostů na krajském úřadě. Vzorový projekt strategie rozvoje se v Plzeňském kraji zavádí jako v prvním kraji České republiky a má být připraven až do roku 2020. Financován bude z prostředků Evropské unie. Jednou ze základních podmínek pro čerpání finančních prostředků v budoucím programovém období EU je totiž existence příslušné strategie pokrývající období 2014-2020 a zdůvodňující potřeby kraje.

K zařazení Plzeňského kraje do skupiny pilotních projektů metodiky přípravy veřejných strategií nás vedlo několik zásadních důvodů. Jednak dlouhodobě dobrá spolupráce mezi krajem a Ministerstvem místního rozvoje a především pak fakt, že právě Plzeňský kraj má důkladně zpracovány relevantní strategické dokumenty jako jsou Regionální plán kraje z roku 2004, Program rozvoje kraje 2008-2013 či Zásady územního rozvoje z roku 2008,“ vyjádřil se k výběru Plzeňského kraje ministr financí Miroslav Kalousek.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme