Ministr financí slyšel na změny v RUD pro Plzeň

26. 7. 2011

Místopředseda krajského výboru TOP 09 Plzeňského kraje Tomáš Jílek absolvoval tvrdé jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem na téma chystaných změn v Zákoně o rozpočtovém určení daní (RUD). Pracovní schůzka se zástupci TOP 09 z Prahy, Plzně a Brna byla reakcí na přípravu změn v zákoně o RUD, který nyní postupuje do meziresortního připomínkového řízení vlády. V minulých týdnech se objevily některé pracovní návrhy chystaných změn, které předznamenávají značné výpadky v příjmech statutárních měst Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Tato města mají v zákoně, jako pozůstatek tzv. rozpočtů Okresních shromáždění, speciální koeficienty, které jim zajišťují větší podíl na sdílených daních.

Tomáš Jílek představil ministrovi dopady plánovaných změn zejména na investiční možnosti města. Mezi ministrem a krajskou organizací panuje shoda v tom, že změna zákona o RUD je potřebná zejména ve vztahu k přiblížení se evropskému průměru rozdílu mezi obcemi s největším a nejmenším podílem na sdílených daních. Zatímco evropský průměr je na úrovni trojnásobku, poměr mezi zmíněnými městy a nejmenšími obcemi v ČR činí až pětinásobek (příjmu z RUD na jednoho obyvatele) ve prospěch 4 statutárních měst. Tomáš Jílek konstatoval, že TOP 09 v Plzeňském kraji chápe potřebnost změn, a proto se nepřipojila k dosavadním deklarativním usnesením na půdě zastupitelstva města Plzně. Důvodem je také to, že městské investice mají často priority dle „stranické“ příslušnosti, což je nepřijatelné. Zarážející jsou také ceny některých investic v Plzni. Ministerstvo financí chystá analýzu cen některých typických stavebních prací, která naznačuje velké rozdíly mezi menšími a skromnějšími městy a mezi městy, která měla dosud na RUD největší podíl.

Předseda klubu plzeňských zastupitelů TOP 09 Michal Vozobule k tomu dodává: "Určitě vítáme dojednané prodloužení kompenzačních opatření pro Plzeň, město se tak může na změny RUD lépe připravit. Zároveň ale je nutné znovu tlačit na současnou koalici, aby přehodnotila své neúměrné představy o investicích, které jsou přehnané i pro současný stav. Tudíž aby město neutrácelo nesmyslné částky v projektech jako je fotbalový stadion či sportovní areál na Borské přehradě a populistických akcích typu balonové show a zároveň dalo přednost investicím do infrastruktury a vybavenosti pro občany.

V pracovním návrhu změn zákona se objevila přechodná kompenzační opatření. Po tvrdé diskusi v rámci expertní skupiny TOP 09 souhlasil ministr s úpravami v systému plateb, který by měl dopady změn kompenzovat. Tomáš Jílek shrnuje výsledek jednání: “Podařilo se nám přesvědčit pana ministra Kalouska, aby se o systému kompenzačních opatření ještě vedla diskuse. Náš návrh je prodloužit kompenzace na dobu alespoň šesti let. Snížení životní úrovně občanů Plzně pro nás není akceptovatelné. V úvahu připadají změny v dynamice a částečně i celkovém objemu kompenzačních plateb ze státního rozpočtu. Díky tomu, že se zároveň předpokládá určitý ekonomický růst vedoucí k lepšímu výběru některých daní, nebudou dopady změn tak tvrdé a rozhodně nenaplní katastrofické vize prezentované stávající magistrátní koalicí. V neposlední řadě je třeba ocenit nový motivační faktor v podobě příspěvku na žáka, který zvýhodňuje obce a města podporující vzdělávání. A v této kapitole Plzeň rozhodně bita nebude.

Ministr Kalousek rovněž souhlasil s potřebou vysvětlit navržené změny a kompenzace přímo na horké půdě v Plzni v průběhu měsíce září. Předseda krajské organizace Marek Ženíšek kauzu RUD uzavírá slovy: „Návštěva ministra i dosažené výsledky v jednání jasně ukazují, že konstruktivní přístup, který volí představitelé TOP 09 v Plzni a Plzeňském kraji, vede k výsledkům. Škoda jen, že vládnoucí koalice volí raději deklarativní usnesení a výzvy ke spolupráci napříč politickým spektrem, které pak sama neplní.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme