Marek Ženíšek: Odkaz politických vězňů je třeba hájit

2. 7. 2011

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, vystoupil ve středu 29. 6. 2011 na tradičním setkání Konfederace politických vězňů v Praze na Žofíně. Po zahájení předsedkyní Konfederace politických vězňů ČR Naděždou Kavalírovou pozdravil přítomné vedle ostatních představitelů politických stran za TOP 09 také její místopředseda Marek Ženíšek, který ve své řeči zdůraznil roli odpovědnosti – důležitého pilíře TOP 09. A to odpovědnosti nejenom ve smyslu hospodaření této země, ale především pak ve smyslu odpovědnosti za budoucnost svobody v České republice.

Poté vyjádřil hlubokou úctu ke všem politickým vězňům: „Více než polovinu minulého století jsme prožili v nesvobodě. Toto je první století, které prožíváme svobodně a v demokracii od samého počátku, a je na politické reprezentaci, aby nedopustila zapomenout na vše, co se v naší zemi v průběhu dvacátého století odehrálo, a aby se postarala o to, že lidé jako jste vy, političtí vězni, byli mladé generaci dáváni za příklad a byla k vám chována patřičná úcta.

Marek Ženíšek dále zdůraznil, že ochrana svobody a uchování paměti národa jsou pro naši zemi zásadní procesy a je nutné neustále si připomínat důležité kapitoly z dějin naší země jako například dvacetileté výročí odsunu okupantů naší země či připomenutí justiční vraždy Milady Horákové tento týden.

V souvislosti s tím pak neskrýval svou radost z nedávného schválení zákona o třetím odboji. „Jsem proto velice rád, že se nejenom díky poslancům za TOP 09, ale poslancům celé koalice, podařilo schválit v Poslanecké sněmovně zákon o třetím odboji. Vím, že se stal předmětem kritiky z řad opozice i některých expertů, my jím však chceme především vyjádřit hlubokou úctu vám všem. Vnímám to o to více, když si vzpomenu na vystoupení některých poslanců z řad KSČM, kteří při projednávání tohoto zákona jasně prokázali, že druhou polovinu dvacátého století vidí a vidět budou stále zcela jinak než zbytek společnosti,“ sdělil Marek Ženíšek.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme