Malé dary, ale velký problém ODS. Strana nemusí dostat peníze od státu

10. 4. 2014

Na občanské demokraty se řítí další problém kvůli zprávě o hospodaření za minulý rok. Strana nemusí podle šéfa kontrolního výboru Sněmovny Vladimíra Koníčka získat peníze od státu na svou činnost. ODS totiž podle něj v rozporu se zákonem přijala sponzorské dary od obcí Mělnické Vtelno a společností, kde mají podíly obce.

Jedná se o tři případy sponzorských darů. Ve všech jde přitom o částky v řádu pouhých tisíců korun, které ale mohou v důsledku pro stranu znamenat velký problém.

Od obce Mělnické Vtelno například ODS dostala pouhých 5 tisíc korun. "Zákon přímo zakazuje politickým stranám přijímat dary od obcí. Náprava z mého pohledu není možná, promeškali termín pro nápravu. Pokud nezákonně dar obce přijali, měli ho odvést do státního rozpočtu na účet zřízený ministerstvem financí. Budeme to muset nahlásit finančnímu úřadu, který dá ODS pokutu ve výši dvojnásobku daru. A straně, která nemá v pořádku finanční zprávu, nemohou být vyplaceny příspěvky od státu," řekl iDNES.cz šéf kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM.

Ztráta příspěvků od státu by narozdíl od pokuty mohla pro ODS představovat velký problém. Loni dostala ODS od státu 84,6 milionu korun. Letos by to mělo být méně, protože se jí zmenšil poslanecký klub. Ale na miliony má ze zákona nárok každá strana už za to, že se dostane do Sněmovny a statisíce navíc dostává za každého poslance, senátora i krajského zastupitele. Dary od městských firem

Kromě daru od Mělnického Vtelna našel šéf kontrolního výboru ve výroční finanční zprávě ODS i dva dary od společností s podílem obcí, které ODS podle něj také neměla přijmout. Jde o 5 tisíc korun od společností Byty - Teplo, s.r.o., kterou stoprocentně vlastní město Horní Slavkov, a 15 tisíc korun od Hořovické teplárenské s.r.o, kde má město Hořovice podíl přes 38 procent.

ODS už v pondělí odpoledne oznámila, že vrátí milionový sponzorský dar, který straně loni poslala dvaadvacetiletá kadeřnice Sabina Gajarská. "Abychom oslabili mediální tlak na osobu dárkyně a odstranili veškeré pochybnosti, které vznikly, nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku zpět," řekl předseda ODS Petr Fiala. Strana také zřídí transparentní účet.

Komunistický poslanec Vladimír Koníček.

"Existuje-li nějaký sporný případ, podíváme se na něj a znovu stejně transparentně pro veřejnost vyvrátíme veškeré pochybnosti," řekl Fiala k pochybnostem nad dalšími, byť drobnými dary, s nimiž přišel šéf kontrolního výboru Sněmovny Koníček.

Ten iDNES.cz řekl, že výbor začne finanční zprávy politických stran posuzovat ve čtvrtek. A to, že ODS přijala dar obce v rozporu se zákonem, je podle něj větší problém než to, že kvůli pochybnostem o původu peněz vrací nyní milion mladé kadeřnici. Šéfovi výboru se nezdá ani recese TOP 09 s "darem" od SPOZ

Problém ale může podle Koníčka čekat i TOP 09. Ta totiž mezi svými dárci uvedla i nepeněžitý finanční dar ve výši 5 milionů korun od Strany práv občanů (loni ještě pod názvem Strana práv občanů Zemanovci). Právě na pět milionů korun TOP 09 "ocenila" antikampaň, kterou proti exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi vedla Strana práv občanů.

Předvolební billboard SPOZ

"Nemají to ale doložené žádnou darovací smlouvou, takže i v jejich případě bychom to měli nahlásit finančnímu úřadu, který by dal straně pokutu. A strana může přijít o stálý příspěvek od státu. Ale v tomto případě vám říkám svůj osobní názor," řekl předseda kontrolního výboru Sněmovny.

TOP 09 se ohradila. "Neproplacení příspěvku je trestem za netransparentní financování strany. Nemáme důvod myslet si, že se kontrolní výbor přikloní k názoru pana Koníčka, když byla TOP 09 transparentnější, než jí zákon ukládá. Pokud pan Koníček například mlčením přechází financování SPOZ, o kterém mají někteří silné pochybnosti, je úsměvné, že se takovou péčí věnuje TOP 09," komentoval názor předsedy kontrolního výboru místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

TOP 09 na nestandardnost fiktivního nepeněžitého pětimilionového daru od zemanovců upozornila už ve výroční zprávě. "Svým charakterem odpovídá nejvíce nepeněžnímu daru. Plnění spočívá v poskytnutí reklamního prostoru na venkovních reklamních plochách propagující 1. místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Poskytovatel plnění neposkytl informaci o přesném rozsahu reklamy a ceny, částka tak vychází z veřejně dostupných informaci a odborného odhadu," napsala TOP 09 do své zprávy o hospodaření. 

http://zpravy.idnes.cz/ods-hrozi-ze-neziska-financni-prispevky-od-statu-fbm-/domaci.aspx?c=A140407_185745_domaci_kop

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme